AKTUELNO

Nisu birali ciljeve.

NATO je 58. dana agresije bombardovao KBC Dragiša Mišović u Boegradu.

Tokom bombardovanja kliničko-bolničkog centra ubijena su tri pacijenta i jedan radnik, a ranjeno je više pacijenata.

Razorena je Neurološka klinika, a od eksplozije su demolirane i zgrade Centra za dečje plućne bolesti i tuberkulozu, kao i Ginekološko-akušerska klinika.

Foto: Printscreen Youtube

Tog dana poginulo je i sedam gardista Vojske Jugoslavije koji su se nalazili ispred klinike.

Podsetimo, NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo 24. marta 1999. godine u 19 časova i 55 minuta.

Prvo je bombardovano područje Kosova i Metohije. Tokom narednih dana bombardovani su i veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekat.

Za 78 dana bombe odnele 2.500 života

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine u 19.45 sati i trajalo je 11 nedelja. U NATO agresiji koja je nosila naziv “Milosrdni anđeo” stradalo je 2.500 ljudi, od čega 79 dece. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Napadi na Jugoslaviju su počeli na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Jugoslovenska vlada je iste noći proglasila ratno stanje. Materijalnu štetu koja je naneta Jugoslaviji, tadašnje vlasti u Beogradu, procenile su na oko stotinu milijardi dolara. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Mala Milica Rakić, koja je poginula u NATO agresiji 17. aprila 1999. godine, simbol je stradanja Srba u bombardovanju.

#KBC Dragiša Mišović

#NATO

#bombardovanje

'