AKTUELNO

Moj brat je preživeo sve i svašta, obučavao je druge u preživljavanju... Bio je spasilac, ronilac i alpinista i ja verujem da će nekim čudom da se spasi i nadaću se do poslednjeg trenutka.

Ovim rečima svoju priču počinje Ljiljana Vdović, sestra Đorđa Vdovića (54), jednog od putnika aviona kompanije "Etiopija erlajns" koji se juče u Adis Abebi srušio samo šest minuta nakon poletanja. Kako su zvaničnici saopštili, niko od putnika nije preživeo pad aviona, ali porodica Vdović još uvek nije dobila zvanično saopštenje o smrti svog najmilijeg, zbog čega će, kako kažu, do poslednjeg trenutka verovati da je Đorđe nekim čudom preživeo.

Foto: Tanjug

- Kako su objasnili, dok se ne identifikuju tela ne može se izdati zvanično saopštenje, tako da samim tim nema ni zvaničnih potvrda da je moj brat poginuo. Više je verzija čitavog događaja, kako se avion srušio, zbog čega verujemo u neko čudo - plačnim glasom ispričala je Ljiljana.

Ona je navela da su u konstantnoj komunikaciji sa svim nadležnim insistucijama i ustanovama uključujući i kompaniju koja ih je kontaktirala. Od njih, kaže, ništa konkretno nisu saznali, već je i taj poziv bio deo procedure prema kojoj je u ovakvim trenucima postupa.

O svom bratu, inače velikom humanitarcu, ima samo najlepše reči, a od svih njegovih karakternih osobina posebno izdvaja privrženost porodici.

Foto: UN / PROMO

- Koristio je svaku priliku da bude uz njih, ako ne bi došao ovde, onda bi deca otišla kod njega ili bi se negde našli. Bio je najpametniji čovek koga znam, najobrazovaniji, vredna duša, poštena... Iza sebe je ostavio dve ćerke, sina i suprugu koji žive u Beogradu. On je koristio svaku priliku da bude sa svojom porodicom, ne znam osobu koja je kao on radila svuda po svetu, na svim kontinentima, a da se toliko često viđao sa najbližima - kazala je neutešna Ljiljana.

Foto: Tanjug

Inače, Ljljana je takođe potvrdila brojne navode da su njen brat i Đorđe i popularni jugoslovenski muzičar Ivan Vdović Vd braća od strica. Ivana su, kaže, zvali Vda, a brata od strica Vd.

- Eto, i našeg brata od strica je zadesila tragična sudbina. Vd je bio neverovatan i redak talenat i svi ga se sećamo po tome šta je uradio za jugoslovensku muzičku scenu - priča vidno potresena Ljljana, dok u krugu najbližih čeka nove informacije iz glavnog grada daleke Etiopije.

Podsećanja radi, stravična nesreća u kojoj je, kako se sumnja, nastradao Đorđe Vdović dogodila se juče u po poletanju aviona iz glavnog grada Etiopije, a porodica sumnja da se Vdović našao u avionu zbog odlaska na sastanak u Najrobi. Upravo Đorđev humanitarni rad i dobročinstvo odveli su ga i do daleke Etiopije. Kako su preneli tamošnji mediji, ali i sve svetske agencije, u avionu koji se srušio nije bilo preživelih putnika.

Foto: Tanjug

Đorđe je bio zaposlen u Svetskom programu za hranu UN. Samo od jula do septembra prošle godine je uz pomoć svojih saradnika hranom snabdeo više od 900.000 izbeglica. U vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine njegov program imao je i velikog udela u pomaganju našim državljanima koji su ostali bez krova nad glavom.

Inače, većina putnika na letu ET-302 krenula je u Najrobi, gde se održava četvrti skup UN o životnoj sredini. Među žrtvama su državljani 35 zemalja, a kako navode u saopštenju Ministarstva spoljinih poslova, među poginulima je i naš državljanin.

#Etiopija

#Nesreća

'