AKTUELNO

U Srbiji od multiple skleroze boluje više od 7000 ljudi, ova bolest je teška, neizlečiva i uglavnom napada mlade ljude, a oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im postane dostupna savremenija i efikasnija terapija.

Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Simptomi se javljaju i nestaju na neočekivan način, a jednako nepredvidivo smenjuju se faze pogoršanja i smirivanja bolesti.

Pravovremena dijagnostika i rano započinjanje terapije, ključni su za svakog pacijenta. Međutim, dijagnozu multiple skleroze nije lako postaviti i nekada se na nju čekalo više od pet godina.

Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene oboljevaju tri puta češće od muškaraca.

PROČITAJTE JOŠ: ŠEST DIGITALNIH RENGEN aparata za domove zdravlja u Beogradu (FOTO)

- Za multiplu sklerozu se kaže da je “najveći imitator“ u neurologiji i da ne postoji apsolutno specifičan i senzitivan dijagnostički test za ovu bolest, pa je pre postavljanja dijagnoze neophodno da se isključe sve alternative, među kojima je, između ostalih, posebno značajna odnedavno definisana nova autoimunska demijelinizaciona bolest centralnog nervnog sistema (CNS) neuromijelitisoptika. Danas se u MS centrima u Srbiji, dijagnoza postavlja u skladu sa svetski prihvaćenim kriterijumima 2 meseca od uspostavljanja kontakta pacijenta sa lekarom – objašnjava prof. dr Jelena Drulović, načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti CNS-a Klinike za neurologiju u KCS.

#lečenje

'