AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je problem u vezi s grejanjem trajao nekoliko meseci, te da je problem rešen brzo, tokom školske godine, i zahvalio je svima koji su učestvovali u tome.

Osnovna škola "Stefan Nemanja" na Senjaku priključena je na daljinski sistem grejanja, a novu grejnu stanicu u toj školi obišli su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Škola je do pre nekoliko meseci imala prevaziđeni sistem grejanja, što je, po rečima Vesića, neshvatljivo za školu u centru Beograda, jer se, kako je naveo, u jednom trenutku čak pojavio dim u školi, gde je reagovala lokalna samouprava i problem je rešen tako što je škola priključena na gas.

Foto: Beograd.rs

- Tako sada konačno ova škola ima grejanje kakvo treba da ima i kako zaslužuju njeni đaci - rekao je Vesić.

Podsetio je da je problem u vezi s grejanjem trajao nekoliko meseci i da su se u javnosti pojavljivale različite priče.

- Mi kao Grad završavamo naš predlog mreže osnovnih škola, koji šaljemo Ministarstvu prosvete do kraja nedelje, a u koji je uključena i ova škola - rekao je Vesić i dodao da će škola "Stefan Nemanja" ostati osnovna škola.

Vesić je istakao da je posao u vezi s grejanjem urađen brzo, tokom školske godine, i zahvalio je svima koji su učestvovali u tome, a posebno predsednici opštine Savski venac Ireni Vujović i gradskom sekretaru za obrazovanje Slavku Gaku.

Tokom obilaska škole, kako je rekao, razgovaralo se i o tome šta Grad, zajedno sa opštinom Savski venac, može da uradi da se škola dodatno opremi.

Nikodijević je rekao da su rekonstrukcija i povećanje kapaciteta magistralnog toplovoda od toplane "Novi Beograd" prema Senjaku omogućili da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi privredni subjekti i javne ustanove.

Foto: Beograd.rs

- Stvorili smo uslove da se gase pojedinačne kotlarnice na Senjaku, a potom i na teritoriji citavog naselja Braća Jerković. To je deo strategije gašenja malih zagađivača koja se nastavlja na Staretegiju zaštite kvaliteta vazduha u gradu Beogradu, a koju je prošle godina donela Skupština grada - rekao je Nikodijević.

Do sada je, kazao je, postojala odluka da se preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine, uz podršku Grada, gase sve kotlarnice u osnovnim i srednjim školama, a ove ghodine odluka se proširuje i počinje gašnje kotlarnica u svim objektima koji su vlasništvo Grada, ukljucujuci i zdravstvene ustanove i javna preduzeća.

Foto: Beograd.rs

Podsetio je da je od 1990. godine do danas ugašeno oko 1.500 kotlarnica u Beogradu i da je plan da ih u naredne tri godine više ne bude.

Priključivanje škole "Stefan Nemanja" na daljinski sistem grejanja ocenio je kao veliku stvar, pre svega za učenike te škole.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović rekla je da je zahvaljujući brzoj reakciji Grada i opštine, koja je to inicirala, ovaj problem rešen, na radost i đaka i roditelja, te dodala da opština sa direktorima svih osnovnih škola na njenoj teritoriji ima dobru komunikaciju.

#Goran Vesić

#škola

'