AKTUELNO

Gideon Grajf, autor studije "Jasenovac, aušvic Balkana", izneo nove podatke o stradanju u logoru smrti. U hrvatskim logorima egzekutori uživali u mučenju, bili suroviji od Nemaca.

Kako je naveo razlika između Jasenovca i Aušvica je u tome što su ustaše uživale da ubijaju svoje žrtve, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima. Sve to, po Grajfu, se vidi na snimcima koji su pronađeni.

Istoričar Nebojša Damjanović kaže da je dobro da se priča o Jasenovcu da se ne bi zaboravio.

- Srpsko žiljve je moralo tih 41. do 45. da se skoloni. To je istina i to se nikada nije sakrivalo. To je epoha nemačkog nacizma bila, pa su Ustaše to i koristile – kaže Damjanović.

Narodni poslanik Alreksandae Čotrić se slaže i kaže da je važno da se Srbi ugledaju na Jevreje koji se bore da se njihovo stradanje na zaboravi.

- Jasenovac je radio do kraja Drugog svetskog rata. Koliko su se Nemci trudili da prikrij usvoje zločine, Ustaše to nisu radile – objašnjava Čoritić, podsećajući da je Jasenovac najteži zločin počinjen nad Srbima za vreme Drugog svetskog rata.

#Jasenovac

'