AKTUELNO

Ključ je u podeli poslova i ličnoj organizaciji, smatraju gošće Novog jutra.

Istraživanje “Unicefa” kaže da svaki drugi srednjoškolac u Srbiji smatra da je osnovna dužnost žene da se brine o porodici i domaćinstvu, a čak 21 odsto njih veruje da je ponekad prihvatljivo da momak ošamari svoju devojku.

Gošće “Novog jutra” ovo istraživanje smatraju zabrinjavajućim, jer u današnje vreme, kada se teži što većoj ravnopravnosti polova, ovo istraživanje izgleda kao vraćanje par koraka u nazad.

Jelena Gajšek, voditeljka i autorka emisije “Stil”, kaže da je ženi mesto u kući, ali isključivo kao menadžerki te zajednice.

Foto: TvPink Printscreen

- Jeste da žena mora da upravlja porodicom, ali da tinejdžeri misle da je normalno da se digne ruka na ženu, e to je već poražavjuće - kaže Gajšek pitajući se gde ta ista deca pronalaze model ponašanja, naglašavajući da ona svog sina vaspitava na taj način da poštuje suprutni pol.

Foto: Pixabay.com

Ljubica Bogetić, psiholog kaže da deca majki koje dosta rade i koje su ambicionzne i dominantne, procenjena su kao ne baš srećna i zadovoljna.

- Zbog toga se ljudi pitaju da li je možda bolje da se model, gde otac radi i zarađuje, a majka manje, ipak bolji. Žena je nekada brinula o deci, ali je bila i pažena i mažena. Današnju ženu čekaju sve kućne obaveze koje se pridodaju na posao i sve ostale obaveze - smatra Bogetić, naglašavajući da deca ne moraju da pokupe model iz kuće, već taj model procenjuju, a onda odlučuju kako da budu zadovoljniji i na koji način da izgrade svoj idealan model.

Novinarka i književnica Vesna Dedić naglašava da su se žene početkom 20. veka borile za dve osnovne stvari - da im se omogući školovanje na univerzitetima, i da imaju pravo na rad.

- U Britaniji je realizovano istraživanje među muškarcima kakvu ženu žele, i odgovor je domaćica. Svako ima pravo na slobodu izbora i to treba poštovani. Postoje žene koje su srećne u ulozi domaćice, a postoje i one koje su karijeristkinje i to je sve legitimno - smatra Dedić.

Gajšek dodaje da je podela poslova i stavar lične organizacije ključ uspeha i ličnog zadovoljstva.

- Kod nas u kući se tačno zna ko šta radi. Ja čistim, suprug sprema, a i deca imaju svoja zaduženja i svi smo zadovoljni i funkcionišemo - objašnjava Gajšek.

Bogetić smatra da su se i društvene norme i životni ciljevi značajno promenili, pa je i za očekivanje da se menja i viđenje porodice.

Foto: Pixabay.com

- Sada je cilj devojkama da se dobro udaju, tačnije da se udaju za nekog uspešnijeg. Današnje generacije ne razmišljaju o negativnim posledicama svog izbora - objašnjava Bogetić, dodajući da svako ima pravo na mogućnost izbora.

Gajšek smatra da je ključ put ka uspehu lično zadovoljnstvo, zarada i samostalnost.

- Moja devojčica je četvriti razred gimnazije, planira fakultet, ali ja sam je upisala i na kurs za kozmetičare. Ako ne upiše fakultet imaće posao koji će da radi. Moraš da imaš svoje parče hleba i mesto gde ćeš da radiš. Tek kada si posebna jedinka, sposobna za rad, onda možeš da budeš sposobna za porodicu - smatra Gajšek.

#Nasilje

#Porodica

#Žena

'