AKTUELNO

Ova dva slučja poprilično su medijiski propraćena. Slučaj "Zakintos" dobija uskoro svoj epilog na sudu, dok "Štrpci", koji se vodi u Beogradu i Sarajevu, očekuje pokretanje optužnice.

Amir Omrčić, Britanac bosanskog porekla, jedan od optuženih za ubistvo američkog državljanina Bakarija Handersona na Zakintosu u julu prošle godine, među kojima su i Srbi, konačno je dao izjavu pred sudom u Patri, nakon što je do sada iz raznih razloga bio odsutan iz sudnice.

On je odbijao da izađe pred sud sve dok optužnica nije prevedena na engleski, pa je priveden juče.

Ključni čovek suđenja je nedvosmisleno izajavio kako se pokojni Henderson te večeri ponašao nasilno i izazvao ceo incident, udarivši u glavu pivskom flašom jednog od optuženih Srba. Kad je video da sve postaje mnogo ozbiljnije, pokušao je da ih zaustavi, tvrdi on.

Međutim, advokat Zora Dobričanin za Novo jutro kaže da Amir Omrčić nije ključni svedok kako mediji pišu, već prvookrivljeni.

- On je zadao prvi udarac pokojnom Hendersonu. Inače, tu je optuženo šestoro naših državljana, od toga se u pritvoru nalaze Miloš Ilić, Nemanja Petrović, Miloš Senić, Dušan Ranković i Stefan Stojanović. Suđenje je počelo 21. septembra i juče je već tužilac izneo završnu reč. Očekuje se da 1.septembra punomoćnaci oštećenog Amerikanca iznesu završnu reč, a onda se očekuje i završna reč odbrane - objasnila je Dobričanin, dodajući da ceo proces je jako specifičan.

Foto: TvPink

- Ono što je zanimljivo je da je tužilac rekao da nije u pitanju rasna diskriminacija, što su pokušali američki mediji da plasiraju i to prosto iz razloga što Srbi nisu skloni rasnoj diskriminaciji - kaže Dobričanin i objašnjava da grčki krivični zakon je takav da se za mnoga krivična dela traži doživotni zatvor.

- Tamo se dešava da nekom za trgovinu narkoticima traži doživotni zatvor, on dobije pet godina i odleži dve. Inače kod njih je doživotni zatvor 25 godina - objašnjava advokat, isičući da su neki od Srba bili mlađa punoletna lica kada je izvršeno krivično delo.

Foto: Printscreen Youtube

Dobričanin ističe da za njih ne važi predlog te maksimalne kazne. - Veštaci sudske medicine nisu daleko od mišljena od veštačenja sudske medicine kojeg je angažovala odbrana. To je da je pokojni Henderson mrtav od prvog udarca. To nisu uradili Srbi, tako das vi ti udarci nisu bili udarci u živo telo - istakla je Dobričanin i dodaje da kod njih pritovr traje do 18 meseci, što se navršava na Božić, tako da ako se proces ne zvrši svi idu na slobodu.

- Ja nisam zadovoljna kako je taj proces išao pred prvostepenim većem jer je prevod bio loš. Dok je majka okrivljenog Dušana Rankovića svedočila, prevodilac joj je rekla da je to bilo dovoljno dok je sudija pitala da li ima nešto da se doda - objašnjava Dobirčanin.

#Novo jutro

#Zakintos

'