AKTUELNO

Zbog neophodnosti hitnog transporta dečak, koji je lečen u Dečijoj klinici u Tiršovoj, na lečenje u Italiju, u pratnji oba raditelja, otputovao je avionom Vlade Srbije specijalno opremnjenim za te namene.

On je zbog teškog zdravstvenog stanja upućen na lečenje u Italiju, u bolnicu u gradu Bergam.

- Radi se o dečaku koji ima 17 godina, došlo je do naglog pogoršanja u septembru mesecu, hospitalizovan je u Tiršovoj, i nakon detaljnog ispitivanja struka je procenila da je najbolje da ide na lečenje u Italiju, u Bergam - rekla je Sanja Radojević Skodrič, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, to je bolnica koja je visokospecijalizovana za ovakvu vrstu oboljenja.

- Radi se o Bad- Kijarijevom sindromu, koji vremenom dovodi do popuštanja, odnosno otkazivanja rada jetre. Što se tiče samog organa, situacija je takva da će možda moći da se problem reši samo operacijom, ali ako se ne uspe, onda se ide na transplataciju jetre. I jedna i druga procedura se odvijaju u bolnici u Bergamu, u koju šaljemo pacijenta - rekla je Skodrič.

U pitanju je retko i teško oboljenje od kojeg oboli jedan na milion stanovnika.

Foto: TvPink Printscreen

Ona je rekla da je pacijent lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZ-u je stigao 15. oktobra, i kako kaže, u roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijen je upućen u Bergam.

Škodrić je podsetila da se na odgovor bolnice iz Italije čeka i po mesec dana, ali istakla da su ovom slučaju uspeli odgovor da dobiju za 15 dana.

- Zahvaljujući sporazumu Vlade Republike Srbije, između ministarstva zdravlja i fonda, dečak je otputovao i mi se nadamo da ćemo za neko vreme na istom ovom aerodromu da ga sačekamo potpuno zdravog - rekla je Skodrič.

Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplatacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

#Avion

#Dečak

#Italija

#Transplantacija

'