AKTUELNO

U prethodnih deset akcija, gotovo 200.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede, nakon kojih je nekoliko hiljada upućeno na dalju dijagnostiku.

Još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, sprovodi se danas u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, a u prva dva sata na preglede je došlo 8.089 građana, kažu u Ministarstvu zdravlja.

U Poliklinici Kliničkog centra Srbije, svi građani, i oni bez zdravstvenog osigurajna mogu da urade ultrazvučni pregled abdomena i proveru triglicirida i holesterola

U prva dva sata tu mogućnost iskoristilo je oko 280 građana, kaže direktorka Poliklinike Snežana Poledica i dodaje da je većina došla da prvo uradi laboratorijske analize, a zatim čeka na ultrazvuk

- U laboratoriji ima 10 šaltera i 11 punkotva za vađenje krvi, tako da se posao obavlja brzo i efikasno. Uz to, radi i nekoliko kabineta za ultrazvuk", pojasnila je Poledica.

Poledica dodaje da je danas u KCS angažovano više od 40 zdravstvenih radnika, lekara i medicinskih sestara.

Dragan Kutnjik iz Beorgada došao da je proveri krvu sliku i kaže da je akcija preventivnih pregleda dobra ideja. "Ovo je baš dobro za ljude koji nemaju baš vremena ili su malo lenji da odu i da čekaju. Dobro je da se narod malo kontroliše", rekao je Dragan.

Njegov sugrađanin došao je na ultrazvučni pregled abdomena, jer, nažalost, već ima zdravstvenih problema i zadovoljan je organizacijom u Poliklinici. - Lekar kod kog sam bio je odličan, prvi put sam ovde kod njega, ali je izuzetan, sve mi je rekao kako jeste, jer znam, otprilike, od čega bolujem. Pregledi puno znače, sada mi ostaje da se javim kod lekara opšte prakse za lekove i to je to.

#Lekar

#Pregled

'