AKTUELNO

Pomoć lekara su najviše tražile osobe sa povišenom temperaturom.

Tri osobe su povređene u tri saobraćajne nezgode koje su se tokom noći dogodile u Beogradu, rekla je portparol Hitne pomoći Nada Macura.

U nezgodi na Zelenom vencu oko 6:30 časova starijeg muškarca je udario kombi. Muškarac od oko 50 godina zadobio je povrede glave i ortopedske povrede u udesu koji se dogodio u 21:46 na obilaznici kod Pančevačkog mosta, u smeru ka Zemunu i on je prebačen u Urgentni centar, rekla je Macura.

U ulici cara Dušana na Dorćolu oko 21 čas lakše je povređen muškarac kome su lekari Hitne pomoći sanirali povrede na terenu.

U toku noći Hitna pomoć je intervenisala 139 puta, od čega 18 na javnom mestu, rekla je Macura i dodala da su se tokom noći za pomoć najčešće javljali pacijenti sa visokom temperaturom. Savet lekara

Macura je naglasila da je povišena temperatura, deo imunološkog sistema, odnosno to je način na koji se organizam bori protiv virusa i ne treba je snižavati. Treba uzimati tečnost, ne dozvoliti dehidraciju, najbolji su čajevi bez šećera i treba ih piti polako. Dobro je i da se odleži dva do tri dana, od lekova uzimati antipiretik i analgetik za ublažavanje bolova, održavati higijenu nosa i unositi slane rastvore, dosta vitamina, sirupe protiv kašlja i za iskašljavanje. Ako temperatura ne spadne posle tri dana, onda treba potražiti pomoć lekara.

Hronični bolesnici bi trebalo da se bave laganom fizičkom aktivnosti, da šetaju u najtoplijem delu dana i da redovno uzimaju prepisanu terapiju. Povećati opreznost i čuvati se u saobraćaju.

A.V.

#Beograd

#Hitna pomoć

#Hronični bolesnici

#Nada Macura

#Saobraćajna nesreća

'