AKTUELNO

Priština stalno odugovlači, smatra Drecun.

Ukoliko Priština sama ne formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, srpski narod ima pun legitimitet i legalitet da to uradi, smatra predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

On je dodao da to da li će srpski narod sam formirati ZSO prvenstveno zavisi od ponašanja Albanaca na KIM i od pritiska međunarodne zajednice, posebno EU i Vašingtona koji, kako je rekao, imaju specijalnu odgovornost za ono što se dešava na KIM kada je u pitanju realizacija Briselskog sporazuma.

- Ne može se više odugovlačiti jer Priština stalno nalazi neke izgovore, stalno skreće pažnju na druge teme, stalno izmišlja neke incidentne političke situacije, i stalno se pravda takozvanim paralelnim strukturama, te takozvanim Ustavnim sudom na KIM- poručio je Drecun.

Komentarišući to što je prošlo skoro tri godine od potpisivanja Briselskog sporazuma, a ZSO nije formirana, Drecun je ocenio da Priština očigledno želi iz tog sporazuma da uzme za sebe samo ono što joj odgovara.

Priština takvim ponašanjem, ocenio je, stvara situaciju u kojoj će srpski narod na KIM biti prinuđen da sam formira ZSO.

On je, međutim, podsetio da je "temeljni stub" Briselskog sporazuma ZSO koja, kako je rekao, treba da bude "format, mehanizam i institucija, koja će omogućiti srpskom narodu ravnopravnost" i da se ne donose odluke koje su štetne po srpske interese.

S.M.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#ZSO

'