AKTUELNO

Mediji u Srbiji su se posljednjih dana žestoko obrušili na nedavno usvojeni hrvatski Zakon o upravljanju državnom imovinom (ZUDI), nazivajući ga "završnim činom otimanja srpske imovine". U vezi sa ovim, gosti "Novog jutra" ističu da se prava moraju poštovati, a da Hrvati to ne čine kada je reč imovina Srba.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ako procenjujemo da je vrednost onoga što su Srbi imali na prostoru Hrvatske oko 40 milijardi evra, a prema proceni Hrvata od 30 do 35, onda se tri milijarde odnosi na stanove i ono što je bilo u stanovima.

- Postoji imavina države SFRJ, Aneks “G” govori samo o imovini privatnih i pravnih lica. Prema popisu Srba, 600.000 hektara zemljišta, 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, a od toga 14 miliona stambenog, a četiri miliona poslovnog. 400.000 poljprivrednih mašina, 64.000 raznih motornih vozila, 440.000 opremljenih spavaćih, denevnih soba, kuhinja… - kaže Štrbac za Novo jutro.

Foto: TV Pink

Imovina pravnih lica je, naglašava, podržavljena.

Kada su u pitanju stanovi, 2004. godine vlada je donela program o stambenom zbrinjavanju bivših nosilaca stanarskih prava, a nikada nikome nisu vratili stan, te su ekonomsku kategoriju pretvorili u socijalnu.

Prema odredbi koja je doneta odmah nakon rata, stanovi su oduzimani na osnovu gubljenja stanarskog prava. I ovu odredbu Hrvati su, ističe, maksimalno zloupotrebili.

Foto: TV Pink

Advokat Zoran Ristić ističe da Hrvatska, članica Evropske unije, ne poštuje osnovni pravni standard - pravo na imovinu.

- Srbija i njeno sudstvo apsolutno primenjuju zakon o sukcesiji, dok Hrvatska to ne radi - kaže Ristić.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Hrvatska

#Imovina

#Novo jutro

'