separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

USVOJEN PREDLOG ZAKONA: Kako se bude računalo vreme u EU tako će biti i u Srbiji


Evropska komisija predlozila je danas da se ukine polugodišnje pomerenje sata od naredne godine, a ukoliko se taj predlog izglasa u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, a Narodna skupština Srbije usvoji zakon o usklađivanju vremena sa EU, u Srbiji će sat poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.


Vlada Srbije, naime, usvojila je na sednici 28. avgusta Predlog zakona o računanju vremena, koji je upućen Skupštini na razmatranje, čime bi se obezbedilo jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije.

Kako je navedeno u Predlogu zakona, o kojem će se izjašnjavati narodni poslanici, cilj je da se obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije, a koje bi bilo usklađeno sa vremenom koje se koristi u Evropskoj uniji.

Evropska komisija je u današnjem predlogu ostavila slobodu zemljama EU da odluče da li žele da trajno primene letnje ili zimsko računanje vremena.

Predlog EK će biti upućen Evropskom parlamentu i Savetu kako bi se zatražila njihova saglasnost, a predviđa da svaka država članica EU obavesti do aprila 2019. godine da li planira da trajno usvoji letnje ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi, poslednji put kazaljke bi morale da budu pomerene u skladu sa letnjim računanjem vremena u nedelju, 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice koje žele da se trajno prebace na zimsko računanje vremena i dalje bi mogle, i to poslednji put, da pomere sat u nedelju 27. oktobra 2019.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti