AKTUELNO

Vreme je da se stane na put nelegalnoj gradnji, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić povodom formiranja Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole pri Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

- To je na tragu onog što je Grad pokrenuo da se zaustavi nelegalna gradnja, a deo tog procesa su i tužilaštva, gradske i opštinske inspekcije, kao i ministarstva građevine i pravde - rekao je Vesić novinarima tokom posete Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj.

On je za sledeću nedelju najavio sastanak predstavnika Grada i Republičkog tužilštvom kako bi usaglasili napore.

- Vreme je da stanemo na put nelegalnoj gradnji i drago mi je što se Tužilaštvo hvata u koštac sa ovim krivičnim delom. Bespravna gradnja nije samo bezbedonosni problem. Ti objekti ne prolaze kontrolu sekretarijata za urbanizam, a tokom njihove izgradnje ne plaćaju se obaveze državi i tako se šteti opštinski, gradski i republički budžet - naglasio je Vesić.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, problem nelegalne gradnje može da se reši isključivo zjedničkom akcijom svih državnih subjekata, a ne pojedinačnim aktivnostima Grada ili Tužilaštva.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu formirano je Odeljenje za sprečavanje gradnje bez građevinske dozvole specijalizovano za postupanje po krivičnim prijavama za bespravnu gradnju u cilju prevencije izvršenja tog krivičnog dela i smanjenja broja počinilaca.

#Goran Vesić

'