AKTUELNO

Psihijatar prof.dr Jovan Marić naglasio je da je primaran motiv silovatelja agresija prema ženi, a da je se*sualni motiv ređi.

Koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević, govoreći o porodičnom nasilju, istakla je za Novo jutro Televizije Pink da u sigurne kuće dolaze i žene koje su i seksualno zlostavljane od svojih muževa.

Foto: TvPink Printscreen

- Žena kada dođe onda prvo priča o fizičkom nasilju, to je prioritet, a tek posle nekog vremena, kada stekne poverenje u nekoga ko radi, onda priča o seksualnom nasilju. To najčešće nije prva tema. Svi znamo da je silovanje u braku krivično delo, međutim, žena to ne prijavljuje, jer žene verovatno smatraju da je to nešto što proističe iz njihovih bračnih obaveza - kazala je Stanojević.

Kako dodaje, to se ne prijavljuje, ali kada se duže razgovara sa tim ženama, one otkrivaju da je postojalo takvo seksualno nasilje, zbog koga su morale da traže pomoć lekara.

Psihijatar prof.dr Jovan Marić se nadovezao rekavši da u psihijatriji postoje dva objašnjenja za silovatelje, biološko i psihološko.

Foto: TvPink Printscreen

- Istraživači su zaključili da kod silovanja seksualni motiv je ređi nego motiv agresije prema ženi, koji je primaran. Otvara se pitanje otkud ta agresija, psihijatri kažu, radeći sa silovateljima, da neretko u detinjstvu postoji frustracija, bilo prema majci, pa se sveti celom ženskom rodu, bilo prema sestri, nekoj devojci, pa se sveti ženama posle toga - istakao je Marić.

Prema njegovim rečima incest sa punoletnom osobom nije kažnjiv.

- Dakle ukoliko punoletna osoba dobrovoljno pristane, to nije kažnjivo - kazao je Marić.

Advokat Jovanka Zečević povodom prijavljivanja nasilja u porodici, rekla je da se dešava da žene neće tako nešto da prijave, da se u manjim sredinama pojavljuje neko pitanje sramote i straha.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji i niz drugih okolnosti, u manjim sredinama može da se pojavi veliko pitanje da li će se poverovati žrtvi ili silovatelju, za kog se često desi da je ugledni građanin, zbog toga je važno da postoji podrška porodice, naročito kada je reč o maloletnim licima - ističe Zečević.

Kako dodaje, za žrtvu je značajna podrška sredine, jer je najstrašnije kada sredina osudi žrtvu.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Muškarac

#Silovanje

#Žena

'