AKTUELNO

Tradicionalni 14. Beogradski karneval brodova održan je danas na obali Save, od Brankovog mosta do mosta Gazela.

Građani su mogli da prate karneval sa šetališta Sava Promenada, u okviru Beogada na vodi, od 18 sati kada je počeo revijalni defile povorke čamaca i brodova.

Na rečnoj manifestaciji učestvovala su plovila svih beogradskih marina, a posetioci su uživali i u sjajnom kulturno-zabavnom programu na obali.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je izjavio da i ta manifestacija potvrđuje da je Beograd sišao na reke i da Beograd na vodi nije prazna priča već realnost.

Vidimo prostor Savske promenade. Za par nedelja ćemo početi sa rekonstrukcijom Karađorđeve ulice i priobalja i imaćemo tako nastavak Savske promenade do samog ušća Save u Dunav. Uzvodno, takođe, imamo puno posla, sledi i sređivanje čukaričke marine i rukavca, kako bi mogli da modernom marinom da primimo sve brodove, jahte i čamce".

Foto: Beograd.rs

Mladenović kaže da beogradski pristan svake godine ima sve više kruzera, u procentima dvocifren i izrazio očekivanje da će ova godina, takođe, biti rekordna u tom smislu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da je Beogradski karneval brodova veliko hvala gradske skupštine i TOB-a Beograđanima, koji su dobri domaćini.

Kada naše strane kolege govore i pišu o Beogradu u prvi plan stavljaju Beograđane i njima najveću zahvalnost dugujemo što je Beograd ovako uspešna turistička destinacija. Ali i velikom naporu svih nas zajedno na infrastrukturnim projektima koji su unapredili ovaj grad".

On je kazao da i investitori imaju poverenje u Beograd, pošto imamo veliki broj otvorenih hotela u našem glavnom gradu. Rekao je da je Beograd u prvoj polovini 2018. imao oko 600.000 stranih gostiju i bar dvostruko toliko noćenja i da će ako taj trend bude nastavljen ova godina biti rekordna i najuspešnija u turizmu u poslednjih pet godina.

Foto: Beograd.rs

Popović je dodao da Beograd ima godišnje oko 600 manifestacija na otvorenom i da su te manifestacije važne za dolazak stranih gostiju.

Cilj karnevala je da se na atraktivan i zanimljiv način ukaže na lepote beogradskih reka, promovišu sportske aktivnosti na vodi i aktivira nautički turizam Beograda.

Organizovano je i svečano nagrađivanje najlepše dekorisanih plovila i večernji vatromet, kao i radionice zabavno-edukativnog karaktera, gusarski kutak, ulični izvođači, mađioničari, akrobate, ljudi na štulama i brojna druga dešavanja.

U okviru programa na obali, organizovana je i Eko zona, gde su posetioci mogli da probaju organsku hranu i domaće proizvode.

Ove godine su na karnevalu učestvovala i udruženje građana "Zvezda", koji su izložili svoje ručno rađene predmete, a sav prihod od prodaje ići će u svrhe zbrinjavanja mladih bez roditeljskog staranja.

#Beograd

#Brod

#Karneval

'