AKTUELNO

Ministarka je istakla da je država spremna da se bori sa korupcijom.

Ministarka pravde Nela Kuburović govorila je o planovima svog ministarstva i o ostvarenim rezultatima.

- Do sada je ispunjeno 71 odsto planiranih aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima), najviše aktivnosti ispunjeno je iz oblasti osnovnih prava, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije - izjavila je Kuburović, gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink.

Ona je dodala da je Srbija ispunila veliki broj aktivnosti koje su od nje tražene.

- U nekim potpoglavljima smo bili bolji. Kada je reč o osnovnim pravima, tu smo najviše aktivnosti ispunili, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije, ali na neki način imamo i opravdanje jer duži deo godine nismo mogli da predlažemo zakone zbog sprovođenja parlamentarnih izbora - istakla je ona.

Ministarka je izrazila nadu da će taj zaostatak biti otklonjen sledeće godine.

- Kada je reč o Ministarstvu pravde, novina je usvajanje novog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma i radi se na specijalizaciji javnih tužilaca i sudija koji će postupati u ovim predmetima - dodala je ona.

Ministarka pravde najavila je i novi Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela koji će tokom sledeće godine biti pred poslanicima Skupštine Srbije i istakla da se neće smanjiti granica odgovornosti, ali da će taj zakon regulisati status maloletnika i omogućiti edukaciju sudija i tužilaca koji se bave tim krivičnim delima.

N. Petričević

#Jutarnji program

#Nela Kuburović

#Televizija Pink

'