AKTUELNO

Juče su u Batajnici predstavljena dva aviona tipa MiG-29. Ove avione Srbija je dobila od Rusije i predstavljaju trenutno najsavremenije i najmodernije na svetu.

Komandant RV i PVO, brigadni general Duško Žarković ističe da u poslednjih 30 godina nije bilo ozbiljnijeg opremanja RV i PVO i da se u narednom periodu, kao što je slučaj zadnjih godina, očekuju značajna opremanja.

- Znamo da smo 2016. godine opremljeni sa dva višenamenska savremena helikoptera MI-17. U međuvremenu stigla su i dva radara velikog dometa koji su važni za RV i PVO. U toku ove godine opremljeni smo sa šest aviona Lasta i u narednom periodu očekuje nas značajno opremanje, kako sa helikopterima H-145, MI-17, MI-35, tako i završetak remonta aviona MiG-29 - rekao je za Pink Žarković.

Foto: TV Pink

Pilot, pukovnik Aleksandar Piposki kaže da mu je čast što leti u novim letilicama koje podižu nivo sposobnosti.

- Zadovoljni smo što danas, posle toliko godina, ponovo dobijamo nove letilice - kaže Piposki.

Kaže da su Migovi isti, što se pilotiranja tiče, ali da se razlika oseti "kada se sedne u nešto novo".

- Svaki sistem radi potpuno pouzdano, juče smo ih proverili u vazduhu i zadovoljni smo. Probnim letom praktično smo dali dozvolu da se avioni koriste u redovnoj letačkoj obuci i za zadatke koje izvršavamo svakodnevno - kaže Piposki.

Kako ističe, maksimalna brzina Migova je 2,2 maha, odnosno lete 2,2 puta brže od zvuka.

Govoreći o remontu, Žarković kaže da se radi punom parom, da ga rade i srpski i ruski stručnjaci i da je dinamika završetka definisana.

Foto: TV Pink

- Naši tehničari, u saradnji sa ruskim stručnjacima, rade punim kapacitetom i očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati osam ili devet aviona u upotrebi - kaže komandant Žarković.

Eskadrilu, kako je podsetio, čini od 12 do 14 aviona, a u narednom periodu očekuje se opremanje sa četiri aviona iz Belorusije, čime bi Srbija imala 14 lovačkih aviona MiG-29, koji su ujedno i najsavremeniji u ovom trenutku.

- Trenutno smo u prvoj i drugoj fazi realizacije projekta MiG-29, treća faza predstoji i to je faza modernizacije. Tada ćemo imati avione koji mogu da pariraju najsavremenijima u svetu - podvlači Žarković.

Piposki naglašava da će avioni po modernizaciji biti 4+ generacije, a u nekim aspektima biće iznad aviona F-16 koji su zastupljeni u regionu.

Foto: TV Pink

Isporuka helikoptera H-145M očekuje se tokom 2019. godine, predviđeno je opremanje VS sa tri višenamenska helikoptera Mi-17 čija se isporuka takođe očekuje 2019. godine, a Srbija trenutno poseduje dva, rekao je Žarković.

Početkom 2020. godine, kako je najavio, očekuje se isporuka četiri helikiptera Mi-35.

Deo pilota završio je obuku za Mi-17, a planiraju se novi piloti za obuku koja traje 145 dana.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Avion

#MiG

#Novo jutro

'