AKTUELNO

U našoj zemlji ima čak više desetina hiljada sektaša, koji su članovi sekti koje imaju totalitarne i destruktivne ciljeve, mada se mnoge od njih kriju pod maskom raznih organizacija.

Sektu predstavlja svaka interesna grupa koja pokušava da određenom verskom doktrinom, ideologijom ili nekim teološkim učenjem pridobije što više članstva, a u cilju spasenja.

U srednjem veku, pod pojmom sekte opisivane su jeretičke grupe koje su se odvajale od crkve, dok u moderno doba pod sektama se podrazumevaju zatvorene verske grupe, odnosno kultovi.

Za razliku od religije, sekta je grupa koja tvrdi da je religijska, ali koja poriče osnovne istine te religije.

U srednjem veku, pod pojmom sekte opisivane su jeretičke grupe koje su se odvajale od crkve, dok u moderno doba pod sektama se podrazumevaju zatvorene verske grupe, odnosno kultovi. Dva najuobičajenija učenja sekti su da Isus nije Bog i da se spasenje ne postiže samo verom, a dva najpoznatija primera sekti su Jehovini svedoci i Mormoni. Obe grupe za sebe tvrde da su hrišćanske, ali obe poriču božanstvo Hristovo i spasenje po veri.

Polje vrbovanja sekti danas se uglavnom svodi na vrbovanje preko društvenh mreža, putem publikacija i misionarskih pisama. Nekada je to bilo više po stanicama, bolnicama, ulicama i pijacama, ali to danas izlazi iz mode i da se sada to uglavnom radi online, posebno ukoliko ukoliko roditelji ne prate aktivnost deteta preko interneta.

Oni deluju suptilno, kriju se iza različitih neformalnih organizacija, a meta su socijalno-ugrožene kategorije kojima je potrebna neka vrsta pomoći ili podrške.

Sekte unose probleme u porodicu i razaraju je zbog čega je neophodno veliko razumevanje i podrška.

Najopasnije sekte su one koje u svojim učenjima i praksi imaju totalitarne i destruktivne ciljeve i radnje, a to su uglavnom sektne organizacije koje propagiraju da njihovi članovi iz korena u potpunosti i drastično brzo promene svoj dosadašnji način života i rada.

PRVI SIGNALI KOJI MOGU ZNAČITI DA JE NEKO U SEKTI

Prepoznati da je neko postao član sekte nije lako, ali uzimajući u obzir da su članovi porodice u stalnom i dugotrajnom kontaktu sa žrtvom, oni prvi mogu uočiti promene u ponašanju, promene u ishrani, promene u razmišljanju, uočavaju nove "drugove i drugarice". Takođe, vrlo brzo žrtva sekte pokušava da još nekog iz porodice uvede u novu organizaciju, koju opisuje sa ushićenjem.

#Sekta

'