AKTUELNO

Direktorka "Batuta" apeluje da građani primenjuju lične mere prevencije, da izbegavaju šetnje u sumrak i svitanje kada ima najviše komaraca, kao i da nose odeću sa dugačkim nogavicama i rukavima.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović, rekla je da nema razloga za paniku kada je u pitanju groznica Zapadnog Nila i da ova godina podseća na 2013, kada je bio zabeležen najveci broj potvrđenih slučajeva ove groznice.

Jovanović je na konferenciji za novinare, nakon zasedanja Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, rekla da je od početka juna u Srbiji zabeležen 41 slučaj groznice Zapadnog Nila, a da je od toga u tri slučaja došlo do smrtnog ishoda.

Foto: Tanjug

Kada su u pitanju smrtni slučajevi, Jovanović navodi da se radi o starijim osoba koji su imali smanjen imunitet organizma.

- Nema razloga da brinemo, jer svi delujemo zajedno u ovoj borbi - rekla je ona.

Apelovala je da građani primenjuju lične mere prevencije, da izbegavaju šetnje u sumrak i svitanje kada ima najviše komaraca, kao i da nose odeću sa dugačkim nogavicama i rukavima.

Foto: Pixabay.com

Jovanović je objasnila da se virus prenosi ujedom komaraca. Zapravo, virus donose ptice selice, ujedom se zaraze komarci, a zatim oni virus prenose na čoveka.

- Ne postioji razlog za panika, samo apelujem na građane da preduzmu lične mere prevencije - zaključila je ona.

#Batut

#komarac

'