AKTUELNO

Kinesko-srpsko privredno udruženje svečano je otvoreno večeras u Beogradu, a ova neprofitna, nevladina organizacija nastala je iz potrebe za udruživanjem privrednika i stručnjaka iz Kine i Srbije.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je od početka svog mandata radio na osnivanju ovog udruženja i podvukao doprinos koji ono može pružiti za kineske i srpske kompanije koje ostvaruju ekonomsku saradnju.

Predsednik Kinesko-srpskog privrednog udruženja Sjue Lia naveo je da je cilj rada tog udruženja da aktivno reaguje na inicijativu "Jedan pojas - jedan put", kao i da obezbedi razmenu znanja i informacija između Kine i Srbije.

On je podvukao značaj ovakvog udruživanja i posebno istakao važnost preduzeća koja su prva pristupila udruženju i tako postala njegovi osnivači.

Sjue Lia je naveo neke od najznačajnijih projekata između Kine i Srbije, poput mosta na Dunavu, Železare Smederevo, Kineskog kulturnog centra koji se gradi u Beogradu, saradnje sa kompanijom Huawei...

On je rekao da će projekata biti još više nego do sada i posebno se zahvalio ambasadoru Li Mančangu i predstavnicima Srbije na podršci saradnji dve zemlje.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, Tomislav Nikolić, kome je danas dodeljen sertifikat počasnog predsednika Kinesko-srpskog privrednog udruženja, rekao je da je Kina kroz svoju istoriju imala ljude koji su znali da je vode, razvijaju i obezbede njenim stanovnicima bolji život.

On je naveo da je predsednik Kine Si Đinping preuzeo na sebe tešku ulogu da ekonomski podigne Kinu, ali da i pored toga pomaže drugim narodima i državama.

Nikolić je dodao da je prva uporišna tačka Kine u Evropi bila Srbija i to iz nekoliko razloga, zbog slične istorije, tradicije u kojoj se vodila neprekidna borba protiv okupatora, mnogobrojnih žrtava u ratovima...

- Biće srećne sve zemlje koje budu sarađivale sa Kinom, jer je to novi model saradnje koji neki na Zapadu zovu osvajanje teritorije, ali osvajači ne grade puteve, kulturne centre, fabrike, to rade veliki ljudi, veliki narodi - istakao je Nikolić.

On je naveo da je tek inicijativa "Jedan pojas-jedan put" pokazala pravo lice Kine i njene pune kapacitete.

Kako kaže, pred Srbijom i Kinom je puno zajedničkih projekata koji predstavljaju poslove između prijatelja, bez uslovljavanja i nametnutih obrazaca ponašanja.

Nikolić se posebno zahvalio ambasadoru Li Mančangu i u šali dodao da ponekad ne zna da li on više zastupa Srbiju ili Kinu.

- Pozivam sve da se uključe u rad ovog udruženja, a posebne pozdrave i želje za nastavak uspešne saradnje prenosim od predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je Nikolić.

Kineske kompanije koje su već postale članice Kinesko-srpskog privrednog udruženja su "China road and bridge corporation", "China communications construction", "Yto", "Shandong hi-speed group", "China maćinery engineering corporation", "Huawei".

#Beograd

#Li Mančang

#Tomislav Nikolić

#privredna društva

'