AKTUELNO

Knez Mihailova je proglašena jednom od najlepših pešačkih zona u Istočnoj Evropi, a jedna je od ulica kojom se Beograđani najviše ponose.

Većina ulica u glavnom gradu Srbije dobila su naziv po važnim istorijskim ličnostima, gradovima i državama. Novobeograđani se diče naučnicima, u starom gradu vladarima, a u prigradskim opštinama ističu originalnost u imenovanju ulica. Ipak, neke "džade" su obeležja ovog grada i priče o njima mora da zna svako.

Najstarija ulica u Beogradu koja je uspela da zadrži ime još od 1816. godine nalazi se u Zemunu - Ulica Visoka.

Foto: Wikipedia

U Beogradu postoji gotovo 100 ulica sa istim nazivom, ali postoji jedna ličnost koja ima dve ulice sa različitim imenom. Reč je o Stefanu Lazareviću. Ovaj srpski državnik, sin kneza Lazara, ima Bulevar despota Stefana, dok je manje poznato da je "njegova" i Ulica visokog Stevana. Despot i knez Stefan Lazarević je bio, kažu istorijski spisi, visok za ono vreme (1377 - 1427) pa je bio u narodu poznat i kao Stevan Visoki.

Beograđani se nekada teško navikavaju na promene naziva ulica u kraju. Često ćete čuti da Svetogorsku zovu Lole Ribara, dok Kralja Milana i dalje pominju kao Srpskih vladara. Ipak, rekorder je Krunska ulica, kojoj je 12 puta menjan naziv. Na drugom mestu je Resavska sa devet, a treća je pomenuta Svetogorska sa osam promena.

Čak je i čuvena Skadarska ulica, po kojoj se zove boemska četvrt Skadarlija, jedno kraće vreme bila Ružina ulica.

Foto: Wikipedia

Najkraća ulica u glavnom gradu Srbije je na Čukarici - Lovačka ulica koja je dugačka svega 12 metara. U Zemunu je Tesna ulica od 15 metara.

Foto: Wikipedia

Najduža ulica u Beogradu je Bulevar kralja Aleksandra - prostire se od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta i duga je oko 7,5 km. Istorija ove ulice je bogata, a do danas je više puta menjala naziv – bila je Carigradski drum, pa Sokače kod Zlatnog topa, Markova džada, čak i Fišeklija. Krajem 19. veka postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića, a posle Drugog svetskog rata nazvana je Bulevar oslobođenja, pa Bulevar revolucije, kako je danas zovu stariji građani. Za Beograđane je jednostavno - Bulevar.

Iako mnogi građani misle da Bulevar kralja Aleksandra nosi ime kralja Aleksandra Karađorđevića, ali to nije tačno. Reč je o jednom vladaru iz "protivničke" dinastije - kralju Aleksandru Obrenoviću koji je ubijen "majskom prevratu" 1903. godine. Ono što je posebno zanimljivo u vezi ove priče, jeste da upravo kralj Aleksandar I Karađorđević jedini nema svoju ulicu u srpskoj prestonici.

DA LI STE ZNALI?

Prva ulica koja je u Beogradu dobila ime po nekom od junaka Prvog srpskog ustanka bila je Uzun Mirkova 1872. Godine. Dobila je ime po Uzun Mirku Apostoloviću, vojnom zapovedniku u srpskim ustancima koji se istakao prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine.

Na mestu današnje Brankove ulice nekada se nalazila Gospodska ulica, nazvana tako jer su u njoj stanovala "krupna gospoda“, među kojima je bilo naviše ministara (mada je postojala i Ministarska ulica). Kažu da je ulica pre toga nosila ime Gorbljanska, jer je vodila do prvog srpskog groblja u Beogradu negde iznad današnjeg Zelenog venca. Brankova ulica je dobila ime po srpskom pesniku Branku Radičeviću, koji je tamo stanovao. Po toj ulici je i nazvan i istoimeni most - Brankov.

I za kraj da pomenemo ulice čiji nazivi zadaju muku građanima kada treba da ih izgovore – banjička Ulica Bahtijara Vagabzade, koja nosi ime azerbejdžanskog pesnika, i Gerčšićeva ulica na Zvezdari koju svi uglavnom pogrešno "krste" u Geršićeva.

S. P.

#Beograd

#Ulica

'