AKTUELNO

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ Andrija Čupković, rekao je da je ova garaža ulaganje u budućnost.

Beogradska garaža „Obilićev venac“ zauzela je prvo mesto u Evropi i našla se među 17 najboljih u svetu.

- Da bi se otvorio “Park smart” postojalo je pedeset preduslova. Trebalo nam je godinu i po dana da to dobijemo. Pre toga nam je trebala dozvola da zatvorimo garažu koja je bila neuslovna, konstrukcije su popustile, tada smo odlučili da krenemo u veliku rekonstrukciju - rekao je Čupković.

Kako je objasnio, nadogradili su četiri polunivoa i povećali garažu za jednu četvrtinu. Kako kaže, danas ima više od dvesta parking mesta.

- Neki od preduslova za dobijanje sertifikata su bili da imate bicikle, da su prirodni materijali ugrađeni, preko podova i zašatitne konstrukcije. Da imate solarne panele, elektranu, odlaganja za razne vrste otpada, da je prilagođeno za osobe sa posebnim potrebama. Postojalo je 150 stvari, i sve smo to morali da uradimo da bi smo podneli zahtev, i naglasio bih da Nemačka koja je velika zemlja i nije uspela da dobije sertifikat - rekao je Čupković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je naglasio, ovo je prva “zelena” garaža u Evropi. Kako je rekao, postoji 16 u Americi i jedna u Kini.

- Ovo je najviši sertifikat koji postoji, koji je neko ostvario. "Park smart" nije skup sistem, ali nam je trebalo godinu i po dana mukotrpnog rada, kao i velike želje. Ovo je pravo ulaganje u budućnost - rekao je Čupković.

#Andrija Čupković

#Beograd

#Garaža

'