AKTUELNO

Danijela Kovačević nikada nije upoznala svoj sedmogodišnju ćerku.

Sedmogodišnja Marija od Deda Mraza traži samo jedno - ozdravljenje njene mame Danijele Kovačević (24) koja je već sedam godina u budnoj komi.

- Kada krećem u školu, najpre se pozdravim s mamom. Onda pitam baku da li joj je dala lek - kaže Marija, čija je majka pre sedam godina, nakon porođaja, kada je nju donela na svet, zbog sepse zapala u budnu komu.

Svih sedam godina Danijela je u postelji, a njena Marija svakog dana priprema po jedan crtež ili majci otpeva i odrecituje pesmu u nadi da će dopreti do nje.

Ćerkica se raduje svakoj maminoj reakciji, jer je to jedina komunikacija koju ima sa njom.

- Marija brine o Danijeli kao odrasla i stalno me zapitkuje o stvarima koje je njena mama volela dok je bila zdrava – priča kroz suze Danijelina majka Vesna.

Koma traje sedam godina!

Njena ćerka je pre sedam godina zapala u budnu komu i nije nikog prepoznavala, niti se pomerala. Potom je uz rad lekara uspela da pomera noge i ruke. Lekari su je naučili i da guta hranu. Nedavna terapija u Nemačkoj dala je novu nadu.

- Koliko sam se samo radovala zbog toga. Napredak je velik, jer niko ko je doživeo takvu traumu ne bi mogao da ima funkcije kakve ona ima - priča Danijelina majka Vesna.

Ovogodišnji tromesečni boravak u Nemačkoj je prva ozbiljnija terapija na kojoj je Danijela bila van Srbije, zahvaljujući ljudima dobre volje koji su donirali novac.

U međuvremenu, dolazak medicinske sestre koja brine o Danijeli ne može da prođe bez njene ćerke Marije. Upija sve kako bi i sama znala da brine o majci.

- Na Mariju reaguje uvek isto. Neverovatno je mirna kada je njeno dete pokraj nje. Sigurna sam da je to ono iskonsko unutar svake majke. Primire se jedna uz drugu i tako nepomično leže. To ne može biti slučajno – priča Vesna.

Porodici je za Danijeline pelene koje svakodnevno menja na tri sata, hranu i lekove potrebna prosečna plata. Vesna kaže da u Danijelinom oporavku učestvuje i uža i šira porodica, snalaze se kako ko može, međutim, novac za terapije u inostranstvu ne mogu sami da prikupe. Zato je otvoren humanitarni SMS broj 1727 na koji se može donirati 100 dinara po poruci.

"Borac je, a nemoćna sam da joj pomognem"

Danijela je jedina u Srbiji koja je toliko dugo u budnoj komi, a Vesni se dešava da dok gleda svoju ćerku, vidi u njenim očima da je ona doziva u pomoć. Ali njena majka ne zna kako da joj pomogne. - Uhvatim je kako me posmatra. Bojim se to i da izgovorim. Kao da mi kaže "mama, pomozi mi, uradi nešto i iščupaj me". Tada sam najnemoćnija, ali sam sigurna da je moja Danijela veliki borac i tu sam da joj budem vetar u leđa - priča Vesna.

J. Stanković

#Bolest

#Majka

#Porođaj

#devojčica

'