AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je sa zamenicom ministra za ljudske resurse i socijalnu sirugnost Kine Jidžen Džang potpisao Sporazum o socijalnoj sigurnosti između dve države.

Na osnovu ovog sporazuma predstavnici investicionih preduzeća, zaposleni u avio kompanijama kao i drugi radnici iz Kine i Srbije će u drugoj zemlji biti oslobođeni obaveze penzionog osiguranja za slučaj nezaposlenosti, rekla je Džang nakon potpisivanja sporazuma u Palati Srbija.

- To će još više intenzivirati ekonomsko-trgovinske odnose Kine i Srbije, olakšati razmenu radnika, smanjiti troškove preduzećima pri zapošljavanju i povećati poverenje investitora. Istovremeno će interesi i prava socijalnog osiguranja radnika naše dve zemlje biti još bolje zaštićeni - navela je Džang.

Ministar Đorđević je ocenio da je današnji sporazum kruna rada i prijateljstva dve zemlje u oblasti socijalne zaštite.

- Pored prijateljstva koje gaje naš predsednik Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Djinping, na nama u Vladi Srbije je da svako u svom resoru proba da unapredi odnose sa Kinom na najbolji mogući način - naveo je ministar.

On je preneo da je sa kineskom koleginicom pričao o svemu što može da se unapredi između Kine i Srbije, od zapošljavanja, nezaspolenosti, prekvalifikacije, inspekciji rada, podsećajući da kineskih investitora ima najviše u Srbiji.

- Mi želimo da ih ima još više - naglasio je Đorđević.

Takođe su se dotakli pitanja srpskih banja jer postoji želja kinestih investitora da ulažu u banje u Srbiji.

- Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja je ukinula vize za građane Kine i mi želimo da oni osim investiranja u našu zemlju, svoje godišnje odmore mogu da provedu u Srbiji - napomenuo je Đorđević.

On je zahvalio Kini što, kako je rekao, svuda podržava našu zemlju pogovo kada je u pitanju naša teritorijalna celovitost - odnosno nepriznavanje takozvane države Kosovo, napominjući da i Srbija iako mala zemlja, podržava Kinu svuda, gde god je to moguće.

Džang je istom prilikom podsetila da je predsednik Kine nakon prošlogodišnjeg satanka sa predsednikom Srbije rekao da obe strane moraju da ubrzaju povezanost razvojnih strategija, intenziviraju koordinaciju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i prodube obostrano korisnu saradnju.

U tom kontekstu je i napomenula da je trgovinska razmena između Kine i Srbije 2017. godine porasla za 27,2 odsto u odnosu na 2016. godine.

- Vlada Kine poklanja veliku pažnju razvoja odnosa sa Srbijom i neguje čvrsto tradicionalno prijateljstvo, a konkretna saradnja u oblastima zapošljavanja i socijalne sigurnosti predstavlja važan sastavni deo naših bilateralnih odnosa i mi smo spremni, da dalje jačamo komunikaciju i saradnju sa Srbijom u toj oblasti - poručila je Džang.

Ona je istakla da će ekonomsko-trgovinska saradnja Kine i Srbije biti dalje unapređena do novog nivoa.

- Postići ćemo još više rezutata u okviru inicijative "Pojas i put" kao i saradnje "16+1" - zaključila je DŽang.

#Zoran Đorđević

'