AKTUELNO

On učestvuje na koneferenciji Nacionalnog konventa u Skupstini Srbije.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman očekuje da će Srbija u pregovorima sa EU uskoro otvoriti i poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, te da se na tome nastavlja rad sa partnerima u Uniji.

- Na međuvladinoj konferenciji u Briselu uspeli smo da otvorimo dva poglavlja (5 i 25). Nadali smo i otvaranju poglavlja 26, ali nastavićemo da radimo sa našim partnerima. Nadamo se da ćemo uskoro uspeti da ga otvorimo - rekao je Ditman.

On je podržao reformske procese u Srbiji i njen put ka članstvu u EU, a na Konferenciji Nacionalnog konventa o EU posvećenoj implementaciji aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23, rekao je da je poglavlje 23 u "samom srcu transformisanja Srbije" na čemu svi u Srbiji naporno rade.

Kako je naveo, Srbija i EU pridaju veliki značaj realizaciji prava nacionalnih manjina, a usvojen je i sveobuhvatan Akcioni plan za poglavlje 23.

Ditman je kazao da je potrebno omogućiti kritički ton u društvu i slobodu izražavanja, bez eventualnih pritisaka na novinare.

N. Petričević

#Aksel Ditman

#Poglavlje

#Skupština Srbije

'