AKTUELNO

Koordinator u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja govori o izazovima sa kojima se carinici sreću u svakodnevnom radu.

Krijumčari danas pokušavaju da ilegalno zarade na onoj robi čija je razlika u ceni velika. Krijumčari se najrazličitija vrsta robe: droga, oružje, duvan, nafta, roba zaštićena pravom intelektualne svojine, tekstil, tehnika...

Vladimir Kovačević, koordinator u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina ističe da je Carina opremljena najsavremenijim skenerima i opremom koja pomaže pri pregledu vozila.

- Imamo treninge koji se održavaju u regionu i moramo da imamo indikatore rizika koji mogu biti na, u vozilima, na licu, i kada su indikatori dobri, odvajamo vozilo na sekundarni pregled - kaže Kovačević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Prepoznavanje sumnjive situacije, kako kaže, olakšava, osim opreme, i iskustvo carinika.

- Bitan je dobar intervju i dobar indikator - kaže Kovačević.

On ističe da je služba odlična i na vodi, da se preko reka najčešće krijumčare nafta, naftni derivati i duvan, te da je kontrola na rekama malo komplikovanija.

Kako kaže, u poslednje tri godine na srpskim graničnim prelazima zaplenjeno je oko 13 miliona evra, a od početka 2018. više od 700.000 evra.

Foto: TV Pink

- Novac kriju na sve moguće načine: u keksu, čipsu, termosu... Do 10.000 evra ne morate da prijavite, ali sve preko mora - kaže Kovačević.

Govreći o krijumčarenju migranata, ističe da Carina učestvuje u svim međunarodnim akcijama i da je krijumčarenje migranata u Srbiji sve manje, odnosno da je kontrola dobra.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Carina

#Novo jutro

'