AKTUELNO

Patrijarh srpski Irnej, koji je danas posetio Moskovsku patrijaršiju povodom primanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, poručio je da su Srbi veoma bliski ruskom narodu i da ta bliskost traje već vekovima zahvaljući crkvi.

- Nas mnogo raduje što je Rusija stala na svoje noge. Tako da je nada svih slovenskih naroda i nas Srba upućena prema ruskoj crkvi i ruskome narodu i mi se nadamo da ćemo sve naše probleme rešavati uz pomoć Rusije - poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej svečano je dočekan u Moskvi, a na aerodromu Šeremećevo dočekala ga je delegacija Ruske pravoslavne crkve koju je predvodio predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske Patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion.

- Hvala vam što ste nas tako prijatno i bratski dočekali. Mi smo slovenski narod. Srbi su veoma bliski ruskome narodu. Ta blizina nije od juče. Vekovima je stara. Crkva je tu odigrala odlučujuću ulogu - rekao je patrijarh Irinej.

U nastavku posete patrijarh srpski Irinej posetio je Pokrovski stavropigijalni manastir gde se poklonio moštima Svete Matrone Moskovske, saopštila je Televizija "Hram".

#Moskva

#Patrijarh Irinej

#Rusija

#Srbija

'