AKTUELNO

Sporazum o saradnji u oblasti turizma Srbije i Albanije kako bi imal 'zajednički turistički proizvod', potpisali su danas u Beogradu ministri Rasim Ljajić i Blendi Klosi.

Ministar turizma i zaštite životne sredine Albanije Blendi Klosi kazao je novinarima da turizam postaje sastavni deo privreda Srbije i Albanije jer "donosi novac, a novac donosi ekonomsku moć i veću snagu i boljitak za sve u regionu".

- Albanija i Srbija kao region imaju velike šanse i mnogo toga što zajednički mogu da ponude, potencijali su veliki, treba ih iskoristiti i izmedju ostalog uključuju kulturnu baštinu, promovisanje života i životnih stilova - istakao je Klosi.

Albanski ministar je rekao da se s Ljajićem dogovorio da organizuju zajednički sastanak ministara turizma regiona, da bi radili na sačinjavanju zajedničke strategije i zajedničkog turističkog proizvoda koji bi objedinio sve ponude zemalja Balkana, kako bi one ostvarile veće rezultate na svetskom tržištu.

Foto: Tanjug

Ljajić je rekao novinarima da se "zajedničkim turističkim proizvodom" povećava mogućnost da se privuku turisti, pre svega s prekookeanskih tržišta, dok su, ako se nastupa pojedinačno, šanse za to znatno manje jer turisti žele da tokom jednog putovanja posete dve, tri ili više zemalja.

Takve sporzume Srbija ima s Crnom Gorom i Makedonijom, a pripremaju se i s Hrvatskom i Bugarskom.

Foto: Tanjug

Ljajić je rekao da "ništa bolje i efikasnije ne može da ruši stereotipe i barijere medju ljudima kao što to mogu turistička putovanja".

Dodao je da će se zahvaljujući danas potpisanom sporazumu povećati i turistički promet izmedju Srbije i Albanije.

#Albanija

#Srbija

#Turizam

'