AKTUELNO

U Pionirskom gradu u Beogradu danas je održano 49. takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" u kome su učestvovali beogradski osnovci, a najbolji su na poklon dobili diplome, medalje i vredne nagrade.

U takmičenju, koje je organizovao Auto-moto savez Srbije, učestvovalo je 16 ekipa. Prvoplasirani su dobili bicikl, kacigu i ranac, drugoplasirani blinker, kacigu, ranac i bidon (bočica za vodu), a trećeplasirani torbicu, kacigu i ranac.

Gradski menadžer Goran Vesić je ukazao da su deca u saobraćaju posebno ugrožena i da se često dešava da su žrtve saobraćajnih nesreća.

To je nešto što treba da se svede na najmanju moguću meru, rekao je on novinarima i istakao da Grad Beograd ima dobru saradnju sa svim nadležnim institucijama koje se bave bezbednošću učesnika u saobraćaju, a posebno dece.

- U poslednje četiri godine smo uredili oko 150 saobraćajnih zona ispred osnovnih i srednjih škola čime smo dodatno doprineli da deca budu zaštićenija u saobraćaju - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je podsetio i na akciju "Đaci vas mole, usporite pored škole" koja traje već deset godina i kroz koju je do sada prošlo oko 160.000 beogradskih prvaka.

- Osim toga, imamo čitav niz akcija kojima se trudimo da pomognemo da deca budu zaštićenija kada je u pitanju saobraćaj. Zato se radujemo svakoj ovakvoj aktivnosti iz prostog razloga što kao društvo moramo da učinimo dodatne napore kako bi deca bila zaštićena u saobraćaju i kako ne bi bila žrtve saobraćajnih nesreća što se, nažalost, još uvek dešava - dodao je Vesić.

Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da je više od 135-oro dece danas pokazalo izuzetno visok nivo znanja o saobraćaju i veštine upravljanja biciklima.

- Jedan od prioriteta rada Ministarstva unutrašnjih poslova je upravo bezbednost dece - istakao je on i podsetio da se od prvog septembra prošle godine u svim osnovnim školama đaci četvrtog i šestog razreda edukuju od strane policijskih službenika na devet različtih tema, a jedna od njih je i bezbednost u saobraćaju.

Foto: Tanjug

On je naglasio da MUP preduzima niz aktivnosti kako bi se smanjio broj žrtava u sabraćajnim nesrećama.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev je rekao da su deca na takmičenju pokazala zavidan nivo znanja i da je iz godine godinu njihovo znanje sve bolje.

On je najavio da će državno takmičenje biti održano 26. maja, nakon čega sledi i ono u Budimpešti kada će se, kako je dodao, najbolji od najboljih okušati u takmičenju sa svom decom Evrope.

#Goran Vesić

#Saobraćaj

#Takmičenje

#deca

'