AKTUELNO

Inicijativa Digitalna Srbija smatra da onemogućavanje organizovanja taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija ne bi bilo u skladu sa principima slobodnog tržišta i opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

Neki taksisti su u Beogradu protestovali tražeći, između ostalog, i ukidanje internet aplikacije "Car go", a Digitalna Srbija ukazuje da bi to dodatno doprinelo ograničavanju konkurencije i ugrozilo kvalitet usluga koje su potrebne građanima, te da je posao države da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona.

Inicijativa Digitalna Srbija u saopštenju navodi da država treba aktivno da podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika.

- Sigurni smo da će Vlada Srbije umeti da prepozna koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane - navodi Digitalna Srbija i dodaje da je spremna da pomogne Vladi Srbije u definisanju propisa u ovoj i drugim oblastima koje nailaze na prilike i izazove koje donosi digitalna transformacija.

U međuvremenu, premijerka Ana Brnabić je za Tanjug rekla da sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović radi na nalaženju rešenja u vezi sa servisom "Car go" u Srbiji.

Brnabić je jutros razgovarala i sa vlasnikom "Car go" Vukom Guberinićem koji je, kako su preneli mediji, rekao da je premijerka podržala njihov rad, ali i podvukla da svi moraju da rade po zakonu.

Ranije danas ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je sa taksistima dogovoreno da nema više protesta, a da je zadatak države da napravi okvir da svi mogu da rade pod istim uslovima.

- Najveći broj taksista su profesionalci, koji su tu da pruže uslugu građanima. Ne sme niko nikog da blokira, i oni koji su juče blokirali grad ne predstavljaju svih 6.500 taksista - rekla je ona, te navela da će se rešiti pitanje firmi kao što su Uber ili KarGo, koje će morati da se registruju i da posluju u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Mihajlovićeva je dodala da će u rešavanje problema na koje ukazuju taksisti biti uključene sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo trgovine i Poresku upravu.

#Ana Brnabić

#Taksi

'