AKTUELNO

Čuvarska služba JP "Srbijašume" i inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede izvršile su uviđaj na Košutnjaku, gde je u ponedeljak mladić sekirom posekao drvo, i zajedno sa policijom se radi na utvrđivanju identiteta počinioca i procesuiranju osoba koje su učestvovale u tome.

Direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede Saša Stamatović kaže da je po prijavi građana čuvarska služba JP "Srbijašume" koja je, kaže, neprekidno na terenu prethodna tri dana zajedno sa inspekcijskim službama, izvršlila uviđaj i da je utvrđeno da je posečeno jedno stablo i da se nastavlja intenzivna kontrola svih izletišta koja su pod nadležnošću Srbijašuma.

Ukoliko se utvrdi da je posečeno više od jednog kubika drveta, kaže Stamatović, u pitanju je krivično delo za koje je predviđena i zatvorska kazna.

- Inspekcija će odlučiti o tome da li je reč o prekršaju ili krivičnom delu a moguće je po više osnova pisati prijavu jer se radi o zaštićenom prirodnom dobru. Ukoliko je krivično delo, zaprećene su zavorske kazne obzirom da se radi o zaštićenom prirodnom dobru - kaže Stamatović.

Da je u pitanju prekršaj, pisala bi se prijava i kazna bi bila 100 hiljada dinara, a kako pojašnjava, obzirom da je najverovatnije posečeno više od jednog kubika drveta, što će utvrditi nadležne službe, postoje indicije da se radi o krivičnom delu.

Kaže da u Srbiji ovih dana nisu zabeleženi ovakvi slučajevi i da nema prijavljenih požara u šumama te da je stanje pod kontrolom.

Nadležne inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čuvarska služba JP "Srbijašuma", pripadnici MUP-a i komunalne inspekcije su tokom kontrola šumskih područja na kojima građani borave tokom prvomajskih praznika izvršile uviđaj i na području Košutnjaka gde je prijavljena nezakonita seča stabala.

- Zahvaljujući prijavi građana i medijima sprečeno je dalje uništavanje važnih šumskih područja - navodi se u saopštenju ministartva poljoprivrede.

Ministarstvo je pozvalo građane da sve slične slučajeve prijave nadležnim službama kako bi sprečili takve i slične primere ponašanja neodgovornih pojedinaca.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će to ministarstvo predložiti da se podignu krivične prijave protiv mladića koji su u ponedeljak sekli stablo u šumi na Košutnjaku.

Trivan je rekao da su nadležne inspekcijske službe JP ''''Srbijašume'''', nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

- Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krvične prijave - rekao je Trivan.

#Drvo

#Park

#košutnjak

'