AKTUELNO

Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja rekao za „Novo jutro“ televizije Pink da je april mesec u kom počinje sezona munja i gromova i da su one veliki faktor rizika.

- Munje dolaze sa suncem, kada dođe do erupcije na Suncu, možemo da predvidimo da li će i gde biti munja ili gromova. Erupcija koja se dogodila 20. aprila donela je gvožđe sa suncem, a gvozdene munje su najjače – istakao je Stevančević.

Kako kaže, nema nikakve šanse da na munju i grom utiče mobilni telefon, a za kišobran kaže da je koristan.

Foto: Printscreen

- Kišobran je veoma koristan za vreme kiše zato što je voda izolator, a kiša nije, kiša je kisela i ona je provodnik. Ako ste na otvorenom prostoru, onog momenta kada počne kiša treba ući u automobil jer munja i grom ne mogu da prodru u kabinu. Ne treba ići pod visoko drvo – istakao je Stevančević.

On je naglasio da je najbolje za vreme nepogode ući u zatvorenu prostoriju.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je da smo malo požurili u leto i da će u maju doći do pada temperature.

Foto: Printscreen

- Poslednjih dana je natprosečno toplo. Za ovaj april je zanimljivo što su iz dana u dan zabeležene visoke temperature. Najverovatnije da će april ove godine biti najtopliji april od kako su počela redovna instrumentalna merenja – kazao je Todorović.

On dodaje da je u pojedinim delovima Srbije padao grad proteklih dana.

- Maj i jun su najizraženiji u pogledu nepogoda i padavina – istakao je Todorović.

#Grom

#Nevreme

#grmljavina

'