AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je za TV Pink je da je tokom proteklog vikenda postavljena čelična konstrukcija mosta preko Bulevara vojvode Bojovića, u okviru radova na izgradnji pešačke pasarele kojom će se ostvariti veza Velikog stepenišnog silaza i Savskog keja.

- Ovaj objekat će povezati Beogradsku tvrđavu i pešačku zonu sa šetalištem duž Save i Dunava. To su radovi koje smo počeli u oktobru prošle godine. Vrednost radova je 214 miliona dinara, i to je pešačko povezivanje Beogradske tvrđave sa Savskim kejom, preko ove pasarele koja će omogućiti da se od Palate Albanija spustimo pešice na Savski kej – istakao je Vesić.

Kako kaže, radovi se izvode u dve faze, u prvoj fazi se postavlja pasarela, zatim se postavlja spiralno stepenište koje će sa Savskog keja omogućiti građanima da se popnu na pasarelu.

Foto: Tanjug

- U okviru stepeništa će biti i lift, kako bi lica sa posebnim potrebama, i biciklisti mogli da se popnu na pasarelu. Ovi radovi će biti gotovi do septembra. Zatim će 150 dana trajati druga faza radova u kojoj ćemo urediti prilaz pasareli, uredićemo biciklističku stazu, i na proleće sledeće godine građani će moći da koriste ovu pasarelu u punom kapacitetu – istakao je Vesić.

On dodaje da je važno što je ovaj projekat deo plana spuštanja Beograda na reke.

- Ovaj projekat postoji od 2008. godine, samo što niko nije bio u stanju da ga uradi. Ovo je prvi put da smo povezali Beogradsku tvrđavu sa rekom i prvi put će građani moći pešice da se spuste na savski kej – naglasio je Vesić.

Foto: Printscreen

Po njegovom mišljenju, ovo je velika stvar za Beograd. Gradski menadžer je najavio da će 7. maja biti raspisan tender za izvođenje radova u Karađorđevoj ulici i uređenje Savskog keja.

- Ovaj deo grada dobija novu dimenziju i možemo da budemo ponosni i mi, i turisti koji dolaze i uživaju u ovom delu Beograda. Mislim da već dva veka postoji san o spuštanju Beograda na reke. Građani će kroz lagume moći da se popnu iz Karađorđeve do Kosančićevog venca. Ponosan sam što sam deo gradske vlasti koja je uspela da realizuje ove projekte – istakao je Vesič.

#Beograd

#Goran Vesić

'