AKTUELNO

Nakon hapšenja Dragana Ranisava iz Starih Banovaca zbog sumnje da je obljubio ćerku (14) svog prijatelja, u javnosti se ponovo postavlja pitanje koliko su često deca u Srbiji na meti pedofila. Sagovornici Televizije Pink ističu da je treba razmotriti pooštravanje kaznene politike.

Novinar TV Pink Mihajlo Pavić kaže da je bilo teško naći sagovornika u Starim Banovcima koji bi govorio o hapšenju Dragana Ranisava.

- Niko nije želeo da govori, veze između meštana su jake, niko ne želi da se eksponira i govori nešto loše. Niko nije želeo da govori pred kamerama – primetio je Pavić i dodao je žena koja bila bliska porodici Ranisav rekla da je viđala devojčicu u Draganovoj kući.

Slučaj je prijavljen Centru za scijalni rad, a devojčica je rekla više puta da je zlostavljana i da se 10 dana nalazila u zatočeništvu u pomoćnoj kući Ranisava.

- Postoje dva scenarijia – prema prvom deda i otac koji su se poznavali sa Draganom devojčicu su dovodili u posetu, a on je to zloupotrebio, druga je da su ga oni s obzirom na materjalno stanje, Dragana i plasirali celu ovu priču, deda je bio taj koji ga je prijavio za posedovanje oružja, a devojčica se bavila prostitucijom – naveo je Pavić.

Specijalista psihijatrije i stalni sudski veštak za oblast psihijatrije dr Siniša Pavun je gostujući u Novom jutru rekao da se u ovom slučaju u svim izvešatajima medija mimoilazi sudbina deteta.

- Potencijalnog počinioca krivičnog dela smo stavili u centar zbivanja, a dete je stavljeno na marginu. Ako je dete žrtva nasilja, onda ono mora biti tema, ne imenom i prezimenom, već njegova sudbina – rekao je Pavun i dodao da se devojčica pod hitno mora izmestiti na mesto gde neće doživaljavati nasilje.

Kako je dodao, iz šturih podataka vidimo da se ona mesec dana nalazi van nadzora roditelja i hraniteljske porodice.

- To jeste element u krivičnoj analizi. Imate dete koje potiče iz jednog razvoja koji je neusaglašen i ono po svom uzrastu i po sudbini je nemoćno – dodao je Pavun i ukazao da izršilac ide obično ka nemoćom i prikazuje se kao spasitelj. Kako je dodao, pdnos žrtve i pseudo spasitelja je jako bitan.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić smatra da treba pooštriti kaznenu politiku u slučajevima kada deca umiru zbog posledica pretrpljenog nasilja.

- Ovakvih slučajeva i mnogo gorih je veliki broj u Srbiji, moramo nešto promeniti i delovati represivno. Ne tvrdim da će izmena krivičnog zakonika smanjiti broj slučajeva, ali imajući u vidu da su u najvećem broju sluičajeva oni koji zlostavljaju našu decu povratnici, to bi bio način da ih zaštitimo – dodao je Jurić.

Advokat Nebojša Milosavljević napominje da mnogi slučajevi pedofije ne dospeju u medije.

- Kaznena polizika je u ravnoteži sa praksom zapadnoevropskih zemalja – ukazao je Milosavljević i dodao da podržava inicijativu Fondacije Jurić da se za najteža krivična dela nad decom uvede doživotna zatvorska kazna.

#Pedofil

'