AKTUELNO

Verujem da će, ukoliko bude potrebno, ministar Šarčević i premijer Vučić stati iza ove presude, kaže Dragana, majka Alekse Jankovića.

Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu da Osnovna škola „Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati oko dva miliona dinara odštete Bojanu i Dragani Janković zbog pretrpljenog straha, duševnog bola i povrede prava ličnosti usled propusta koji su napravili, što je dovelo do smrti njihovog sina ,Alekse Jankovića, koji je do 2010. godine bio žrtva vršnjačkog nasilja u ovoj školi.

Ovaj sud je u četvrtak odbio žalbu škole na prethodnu presudu Osnovnog suda u Nišu kao neosnovanu. Presuda je inače donešena u julu 2016. godine.

Dragana Janković, Aleksina majka, eksluzivno za portal Pink.rs kaže da prosvetni radnici koji su odgovorni za smrt njenog deteta i dalje rade sa decom u istoj školi.

Foto: Printscreen PDF

Ona je istakla da su svesno zataškavali pravosnažnu presudu iz 2012.godine kao “jedina škola u istoriji pravosuđa koja je osuđena za propuštanje dužnog nadzora i zataškivanja nasilja nad Aleksom, i to svesno uz pomoć školske uprave i tadašnjeg ministra Obradovića”.

- Ovog puta sa punim poverenjem verujem da će ministar Šarčević preduzeti sve raspoložive mere, koje kao ministar prosvete ima, ali verujem i da će predsednik vlade Aleksandar Vučić, ukoliko je potebno, stati iza ove presude – kaže za naš portal Dragana Janković, ističući da u njihovom slučaju su sudstvo i pravosuđe jedina institucija koja je radila svoj posao.

Foto: Facebook Dragana Janković

- Nažalost, činjenica je da je sud poslednja instanca koja može da sankcioniše svako veće nasilje u školama, a da su oni čiji je posao prevencija a tu mislim na školu, odeljenje republičke prosvetne inspekcije u Nišu i na pojedince iz školske uprave svesno i u potpunosti tajili i čak učestvovali u zataškavanju – dodala je ona.

Kako kaže, ova presuda je jako važna, jer očekuju da oni koji su odgovorni sada snose konkretne posledice.

Aleksa Janković iz Niša je do maja 2010. godine trpeo razne vidove vršnjačkog nasilja - od psihičkog do fizičkog nasilja. Pokrenuta je i inicijativa za usvajanje Aleksinog zakona, čiji je cilj da se deca u školama zaštite od svih vidova nasilja, a to pre svega podrazumeva prevenciju i reagovanje na vreme.

J. Stanković

#Niš

#Sud

#Vršnjačko nasilje

'