AKTUELNO

U Tutinu je danas pušten u rad novi rezervoar za vodosnabdevanje kapaciteta 200 kubnih metara, koji će obezbediti dovoljnu i pouzdanu količinu pijaće vode za stanovnike sela Velje Polje i migrante koji borave u Centru za azil u Tutinu, saopštio je danas UNDP.

Izgradnja rezervoara u Tutinu deo je "Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu", koji finansira USAID, a sprovodi UNDP.

Rezervoar su u rad pustili predstavnici USAID i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da Tutinci, kao i migranti, zaslužuju čistu, zdravu vodu.

- Važno je da nastavimo da osluškujemo potrebe lokala, posebno u zajedništvu sa međunarodnim organizacijama koje su više nego voljne da pomognu u rešavanju konkretnih problema našeg stanovništva - kaže Ružić.

Projektom, kako je naveo ministar, iskazuje se i zahvalnost za humanost i solidarnost prema migrantima.

Foto: Tanjug

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Aza El-Abd rekla je da je USAID obezbedio 1,3 miliona dolara kako bi pomogao opštinama u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom.

- U opštini Tutin, USAID je obezbedio 75.600 dolara za izgradnju novog rezervoara koji će obezbediti dovoljnu i pouzdanu količinu pijaće vode za stanovnike sela Velje Polje i migrante koji borave u Centru za azil u Tutinu - rekla je ona.

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot rekao je da je ta opština pripremila tehničku dokumentaciju za novi rezervoar.

- Izgrađen je zahvaljujući pomoći USAID-a i sada je povezan na vodovodnu mrežu - rekao je Kenan Hot.

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera rekla je da ta organizacija pomaže lokalnim zajednicama u Srbiji da migrantsku krizu preokrenu u razvojnu šansu i da postanu otpornije na buduće izazove.

Pročitajte još: Od sutra počinje da saobraća voz za Resnik

#Tutin

#Voda

#otvaranje

'