AKTUELNO

Gradski menadžer je sa ponosom podsetio da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika.

Povodom obeležavanja sećanja na Jevreje stradale tokom Drugog svetskog rata, danas je kod spomenika žrtvama na Starom sajmištu u Beogradu održan komemorativni skup kojem su, između ostalih, prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

- Danas smo imali priliku da se na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički koncentracioni logor u kojem je ubijeno oko 9.000 Jevreja i više od 12.000 Srba i Roma, setimo svih užasa Drugog svetskog rata i Holokausta koji se desio u Evropi, pa i u Srbiji - rekao je Vesić.

Sa ponosom je istakao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika.

Foto: Beograd.rs

Vesić je rekao da Srbija ima veliko poštovanje prema jevrejskim žrtvama jer je, kako je podsetio, tokom Drugog svetskog rata od nacista stradao i veliki broj stanovnika Srbije. Govoreći o Zakonu o Starom sajmištu, Vesić je izrazio nadu da će u narednih nekoliko meseci taj zakon biti pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Kada taj zakon bude usvojen moći ćemo da nastavimo rad na Starom sajmištu. Do sada smo raselili Centralnu kulu, a nakon usvajanja zakona moći ćemo da izvršimo i eksproprijaciju sve imovine koja postoji na Starom sajmištu i počnemo izgradnju Memorijalnog centra, koji ćemo graditi zajedno sa našim prijateljima iz Izraela i drugih zemalja koje su zainteresovane za očuvanje sećanja na Holokaust - pojasnio je Vesić.

On je naveo da je prošle godine, tokom posete Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu, dogovorio da na Starom sajmištu, osim Memorijalnog centra, bude i obrazovni centar gde će se učiti o svim užasima Holokausta.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam je rekla da se svake godine organizuju mnoge manifestacije i komemoracije u znak sećanja na Holokaust.

- Srbi i Jevreji dele zajedničke patnje, istoriju, ali u isto vreme žele da grade zajedničku budućnost - rekla je ona i navela da je to osnova solidarnosti i prijateljstva dva naroda.

Foto: Beograd.rs

Komemorativnom skupu su prisustovali i predstavnici Vlade Srbije, Jevrejske opštine Beograd, kao i članovi delegacije Međunarodne jevrejske organizacije BONDS koju čine istaknuti Jevreji iz Izraela i Južne Amerike. Predsednik te organizacije Israel Maimon je rekao da je Holokaust bio najstrašniji događaj u ljudskoj istoriji.

- Nikada pre jedna specifična grupa nije bila izdvojena za masovno uništavanje. Sama činjenica da je neko Jevrejin, 40-ih godina bila je smrtna presuda - rekao je on.

Tri godine posle predaje nacističke Nemačke, budućnost Jevreja se promenila zauvek i njihova sudbina se od uništavanja preokrenula u spasenje, rekao je Maimon i dodao da je tada osnovana država Izrael koja je doživela dinamičan razvoj.

Tokom skupa simbolično je upaljeno šest sveća u znak sećanja na šest miliona stradalih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

#Goran Vesić

#Jevreji

'