AKTUELNO

Zlokovićevo najznačajnije delo Univerzitetska dečija klinika u Beogradu, a najviše dela izradio je u periodu između dva svetska rata - 40 izvedenih zgrada, privatnih kuća, vila, kao i poslovnih i javnih zgrada.

Na Vračaru, na kući jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka, koja je spomenik kulture i smatra se za prvu kuću u Srbiji izgrađenu u stilu moderne u Srbiji, otkrivena je danas spomen ploča arhitekti Milanu Zlokoviću. Zloković je tu kuću podigao 1927. godine, u vreme kada je bio asistent na fakultetu, sa 29 godina.

Ploču je otkrio gradski menadžer Goran Vesić koji je kazao da je Zloković važan za našu arhitekturu, ne samo kao arhitekta, već zato što su njegovi najbolji radovi nastali u vreme zlatnog doba za razvoj Beograda, u periodu između tridesetih i četrdesetih godina 20. veka.

Navodeći da je Zlokovićevo najznačajnije delo Univerzitetska dečija klinika u Beogradu, Vesić je kazao da će biti građena nova klinika i da će se nakon izgradnje nove klinike pristupiti restauraciji stare, koju je projektovao Zloković.

- Ta zgrada biće vraćena u prvobitno stanje. Nadam se da će poneti ime žene koja ju je finansirala, a to je kraljica Marija - kazao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Istakao je da građani Beograda treba da slave ljude koji su živeli u ovom gradu.

- Mi smo evropski narod, koji je dao značajne ljude i doprinos i nauci i kulturi, mi smo najznačajniji grad na Balkanu, kulturna prestonica i treba da se sećamo svoje prošlosti, da je negujemo, čuvamo, kako bi zaista imali šta da pokažemo budućim generacijama - rekao je Vesić.

Dodao je da je potrebno prošlost afirmisati, kako bi ono slavno što smo imali bilo pokazatelj kako treba da razvijamo Beograd i kako treba da živimo u budućnosti. Vesić je naveo da je ploča na kući Zlokovića dvanaesta koja je postavljena na Vračaru, u okviru inicijative Grada Beograda koja je potekla pre dve godine zajedno sa Društvom za ulepšavanje Vračara.

- Mislim da smo uradili jednu dobru stvar, jer smo podsetili generacije koje dolaze na neke ljude koji su ovo društvo učinili boljim i koji su dali doprinos da se društvo razvije - naveo je gradski menadžer.

Foto: Beograd.rs

Kazao je da je sa ovom pločom projekat završen, ali da će biti nastavljen kroz opštinu Vračar, jer Vračar je, kako kaže, mesto koje ima puno razloga da obeleži mnoge zgrade i mesta gde su živeli znameniti ljudi koji su dali svoj doprinos kako razvoju Beograda, tako i Srbiji.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković istakao je da mu je zadovoljstvo što je otkrivena ploča Zlokoviću, koji je, prema njegovim rečima, bio pre svega rodoljub, pa tek posle arhitekta, jer nije želeo da prihvati italijansko državljanstvo, već se preselio u Kraljevinu SHS 1919. godine.

- Nama Vračarcima predstavlja čast da na ovaj način obeležimo period jednog velikog rodoljuba, umetnika i arhitekte, koji je samo u Srbiji ostavio preko 170 projekata, dobio preko 60 nagrada, a na Vračaru ostavio 22 objekta - prave bisere arhitekture - kazao je Nedeljković.

Arhitekta Milan Zloković rođen je 1898. godine u Trstu, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Fakultetsko obrazovanje započeo je u Gracu, ali je studije arhitekture, nakon Prvog svetskog rata, nastavio u Beogradu, gde je i diplomirao. Najviše dela izradio je u periodu između dva svetska rata - 40 izvedenih zgrada, privatnih kuća, vila, kao i poslovnih i javnih zgrada. Dobitnik je Sedmojulske nagrade Republike Srbije za životno delo 1963. godine.

#Beograd

#Goran Vesić

#Spomenik

#arhitektura

'