AKTUELNO

Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da su u slučaju sporne deklaracije na paradajzu, da kora nije za ljudsku upotrebu, urađene sve potrebne analize i da su pokazale da je proizvod potpuno bezbedan.

- Pre nego što objasnim kako se to pojavilo, moram da upoznam naše potrošače da je rađeno uzorkovanje tog paradajza, da je dat na analizu i das u laboratorijske analize pokazale da je proizvod potpuno bezbedan. Da ne sadrži ostatke pesticide iznad nedozvoljenih granica. Ovde se pretpostavljam desila tehnička greška – rekao je Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije.

Foto: Printscreen

Kako kaže, verovatno je reč o agrumima. Taj uvoznik je veliki uvoznik agruma iz Turske i Grčke, preporuka tog uvoznika je da kora kod agruma nije za ljudsku upotrebu.

- Gajbica je od paradajza, verovatno je u štampi napravljena tehnička greška, koja je proizvela veliku pometnju. Inspekcija je odmah uradila kontrolu na terenu. Provereni su svi uvoznici, posebno paradajz. Kontrole se i dalje nastavljaju kod ovog uvoznika. Najbitnije je da smo mi utvrdili da je proizvod potpuno bezbedan za ljudsku upotrebu, kompletno sa korom – rekao je Milojević.

Foto: Printscreen

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Beograda, prepoznaje elemente obmane u onom delu gde se ustaljena napomena koja prati južno voće nalazi i na paradajzu.

Nedimović: Najbitnije je da je hrana bezbedna za upotrebu

- Ovde je došlo ili do greške uvoznika ili u najširem smislu radi se o tome da je konkurencija uradila svoje. Javnost će u svakom trenutku znati šta se desilo. I sve je u redu, hrana je bezbedna. Onaj ko je kriv za ovaj propust biće sankcionisan – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Printscreen

- To ne može da se desi odgovornom proizvođaču i odgovornom uvozniku. Ne sme posao da se odrađuje, a da se ne vodi računa o posledicama. U najmanju ruku odgovornost je i proizvođača i uvoznika. Da bi se izbegla odgovornost u eventualnom sudskom sporu, proizvođač napiše ono što ne može da se nađe u proizvodu. I u ovom slučaju to je nešto što objektivno nosi sumnju o obmanustosti potrošača – rekao je Bogosavljević.

Kako kaže Branko Čičić, predsednik Fonda "Organska Srbija", u ovom slučaju je u pitanju tehnička greška i to se može svakome dogoditi.

Foto: Printscreen

- Načeli smo jednu temu uticaja pesticide na zdravlje generalno. U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije UN stoji da svake godine oko 250 hiljada ljudi umre usled kontakta sa pesticidima. To je otprilike 600 dnevno. Izuzetno veliki broj ljudi. Rešenje je bolja i kvalitetnija kontrola u svakom slučaju, ali je najbolje treba da se radi na pesticidima. To su sredstva namenjena onome što nanosi ekonomsku štetu za proizvodnju proizvoda. Njihovo štetno delovanje je izuzetno dokazano. Utvrđeno je da je 100 posto kancerogeno – rekao je Čičić.

#Branislav Nedimović

#Hrana

#Novo jutro

#deklaracija

'