AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obišao je danas O.Š. "Branko Radičević" u selu Krivača, kod Golupca, koja se gradi od sredstava osvojenih u okviru nagrade igre "Uzmi račun i pobedi".

Ružić je tim povodom istakao da izgadnja škole predstavlja "pečat" jedne velike pobede građana nad sivom ekonomijom.

- Kada siva ekonomija gubi, svi građani Srbije dobijaju. Nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije jasno je opredelio na koji ćemo se način boriti protiv te pošasti, a nagradna igra je samo jedan od delića tog uspešnog mozaika - ocenio je Ružić.

Prema njegovim rečima, zadovoljstvo i radost dece koja će od septembra učiti u novom i modernom objekatu jesu motiv više za Vladu Srbije da nastavi tim putem.

- Poreska kultura i svest o potrebi za borbu protiv sive ekonomije podigli smo na viši nivo. U prošloj godini od slipova i računa u budžet Srbije slilo se osam milijardi dinara od kojih se sada finansiraju važni projekti - ukazao je ministar.

Istakao je da je nagradni fond u novom ciklusu nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" uvećan sa 100 hiljada evra na više od 200 hiljda evra, a da su opštine podeljene u tri jednake takmičarske kategorije po broju stanovnika na male, sednje i velike. Ružić navodi da u tim kategorijama trenutno vode Blace, beogradska opština Savski venac i Vranje.

- Siguran sam da će se opštine koje će pobediti u novom ciklusu opredeliti, zahvaljujući građanima, za važne projekte koji će biti od koristi žiteljima tih lokalnoh samouprava - zaključio je Ružić.

NALED-a, Dragan Penezić, istakao je da se prema procenama NALED-a čak pet milijardi evra godišnje odliva kroz tokove sive ekonomije.

Penezić je izrazio zadovoljstvo što male opštine, kao što je Golubac, i koje su spremne da mala sredstva koja imaju na raspolaganju, ulažu u kapitalne investicije kao što je škola.

- Zadovoljstvo je videti da niče ovakav objekat na ovakvom mestu i svi smo svesni da opštine u Srbiji nemaju dovoljno sredstava za projekte poput ovog. Bas zbog toga je nagradna igra, iz koje je pokrenuta cela akcija, veoma bitna jer ljudi shvataju koliko ulaganje u borbu protiv sive ekonomije može da doprinese - naglasio je Penezić.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović najavio je da će škola biti gotova krajem meseca, a da će đaci već u septembru učiti u njoj.

- Ček koji smo dobili od 20 hiljda evra je ustvari potvrda da su građani Golupca disciplinovani i da su shvatili šta to znači redovno uzimati račun - kaže Mijović.

Prema njegovim rečima, opština se trudi da svake godine uradi što više infrastrukturnih projekata i naglasio da je 2017. uradila oko osam infrastrukturnih projekata što, ističe, nije mali posao za jednu malu lokalnu samoupravu.

#Branko Ružić

'