AKTUELNO

Nedostatak prostora uskoro bi trebalo da bude rešen na četiri fakulteta - Fakultetu bezbednosti, Filološkom, Biološkom i Geografskom fakultetu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević i dekani četiri fakulteta potpisali su Sporazum o rešavanju prostoprnih kapaciteta kako bi se stvorili što bolji usdlovi za studiranje u Srbiji.

Šarćević je rekao da će četiri fakulteta sa kojima je potpisan sporazum imati prioritet u preraspodeli postojećeg prostora, ali i izgradnji novih objekata.

On je podsetio da je u Beogradu urađena nova mreža škola i da je više od 40 objekata osnovnih i srednjih škola ustupljeno Gradu za predškolskih ustanova.

Ministar je ukazao da je u toj raspodeli jedna od srednjih škola na Zvezdari ustupljena Matematičkom fakultetu. Dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović pojasnio je da se ide ka tome da se izgradi nova zgrada za Geografski i Fakultet bezbednosti u Bloku 67 na Novom Beogradu.

Na toj lokaciji Fakultet bezbednosti ima svoj plac, te je već završeno idejno rešenje i predstoji izrada projekta.

- Najverovatnije će za potrebe oba fakulteta da se izgradi jedna zgrada od oko 10.000 kvadrata  - rekao je Filipović za i podsetio da studenti tog fakulteta predavanja trenutno imaju na tri lokacije.

On je pojasnio da će najverovatnije Biološki fakultet da se preseli u zgradu Urbanističkog zavoda u Palmotićevoj ulici, dok će Filološki ostati na Studentskom trgu,a li će dobiti više prostora iseljenjem Biološkog i Geografskog fakulteta.

Dekan Fakulteta bezbednosti Ivica Radović podsetio je da su ta četiri fakulteta od posebnog značaja za Srbiju i da će konačno oko 20.000 studenata na svim obrazovnim nivoima i oko 800 nastavnika imati bolje uslove za rad.

- To što se nastava odvija na više lokacija u gradu predstavlja veliki problem i za studente i za predavače - pojasnio je Radović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je da rešavanje prostornog pitanja za četiri fakulteta veoma važno i da to dolazi u godini kada UB obeležava 210 godina od osnivanja Velike škole.

On je rekao da se nada da će pitanja prostora ova četiri fakulteta biti završeno do obeležavanja godišnjice koja je zakazana za 13. septembar.

#Beograd

#Fakultet

'