AKTUELNO

Sveštenik iz Požege uhapšen je u Mrčajevcima sa čak 27 kilograma skanka pronađenih u duplom dnu automobila. Sa njim je uhapšen i veroučitelj koji je u momentu hapšenja bio obučen kao žena, a tokom ispitivanja proširio se i lanac učesnika, pa su zbog organizovanja transporta droge uhapšene i majka i ćerka iz sela Lopaš.

Nesvakidašnja priča uzburkala je javnost u Srbiji.

Vladimir Vukašinović protojerej i profesor na Teološkom fakultetu u Beogradu rekao je gostujući u emisiji “Novo jutro” da će sveštenik uhapšen zbog distribucije droge odgovarati i pred crkvenim pravosudnim organima.

Foto: Printscreen

-Suočeni smo sa jednim krajnje neprihvatljivim postupkom jednog sveštenika. O finalnim pravnim ocenama i presudama danas ne možemo da govorimo, već moramo da sačekamo, ali je neophodno da javno i glasno prepoznamo njegovo ponašanje kao krajne neprimereno i neprihvatljivo – istakao je Vukašinović.

- Svaki sveštenik pre svega pozvan da služi bogu i ljudima, on je ovakvim postupkom izneverio svoju službu u oba ta domena. Učinio je jedan ozbiljan prestup za koji će svakako odgovarati i pred građanskim i pred crkvenim sudskim organima. Imajući punu svest da je njegov postupak kao postupak pojedinca bacio određanu senku na celu crkvu mislim da treba napraviti razliku između pada pojedinca i odgovrnosti zajednice kojoj on pripada – dodao je Vukašinović.

Kako je objasnio, procedeura pred crkvenim sudom je veoma slična proceduri pred građanskim sudom.

- Ne postoje zatvori ili novčane kazne. Za ozbiljne prestupe, a ovo je jedan ozbiljan prestup, predviđeno je gubljenje svešeničkog čina ili prava sveštenog služenja – ukazao je Vukašinović i dodao da ovo nije jedan od mogućih, veće jedan od najstrašnijih prekršaja.

- Ovo je užasan prekršaj, učestvovati u distribuciji droge, koju konzumiraju naša deca – podvukao je.

Prema njegovim rečima, neophodno je pažljivije pristupiti kadrovskom pitanju, pa i proceni sudenata, ali nas ljudski i moralni pad ovog svešenika opominje da niko nije nedodirljiv i da je svaki čovek izložen iskušenjima i nevoljama.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić je gostujući u Novom jutru rekao da ga postupak svešentika za koga se sumnja da je učestvovao u lancu distribucije droge veoma ljuti.

Foto: Printscreen

- Ljuti me to što je ušao u posao koristeći odore koje su u našem društvu veoma važne u ovom momentu – naveo je Spasić, ocenivši da je veoma dobro da crkva odmah reaguje.

On je dodao ovo je samo dokaz koliko je narko mafija moćna.

- Našli su mogućnost da se u taj posao uvuče lice koje nosi mantiju…Oni su svesno odabrali tog čoveka, iskoristili slabost prema novcu – ukazao je Spasić.

Prema njegovim rečima, crkva sa ovim nema veze, već je udarena s leđa.

Teolog Aleksandar Milojković je gostujući u emisiji “Novo jutro” istakao da se u svima nama odvija borba idemo li ka Bogu ili u suprotnom pravcu.

- Svi smo pred iskušenjima i na ispitima, samo je razlika kako na njih odgovaramo. Svako ima neki svoj prag i krst koji može da ponese – dodao je Milojković.

Foto: Printscreen

Kako je istakao, pred sveštenikom iz Mrčajevaca bilo je ogromno iskušenje pred kojim je poklekao.

#Droga

#Sveštenik

'