AKTUELNO

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da će novi zakon o udžbenicima, koji treba da omogući jeftinije udžbenike, biti usvojen do kraja marta i najavio da će zato poslati dopis školama da ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već preko školskih zadruga.

- U četvrtak će vlada usvojiti nacrt zakona, koji će potom biti prosledjen skupštini na usvajnje - kazao je Šarčević na konferenciji za novinare.

Na konstataciju novinara da je u mnogim školama počela organizovana prodaja udžbenika u pretplati, na rate, Šarčević je kazao da on to do sada zakonski nije mogao da spreči i zvanično pozove škole da sačekaju novi zakon.

- Ove nedelje poslaću pismo svim školama da sačekaju sa nabavkom udžbenika, kako bi ih nabavljali povoljnije, po novom zakonu - rekao je Šarčević i naveo da ne može ništa da se učini u slučajevima gde je nabavka udžbenika već počela.

On smatra da bi razlog zbog čega su pojedini direktori škola odlučili da počnu nabavku udžbenika lični interesi.

- U ovom trenutku ne mogu ništa loše da im kažem, jer su oni po navici dužni da to rade - kazao je Šarčević, navodeći da je svestan da će izgovor za nabavku biti to što nisu osnovane djačke zadruge preko kojih će po novom propisu ići distribucija udžbenika.

#Mladen Šarčević

'