AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, obrazlažući niz zakona iz njegovog resora, da su očuvanje bezbednosti građana i njihove imovine, kao i unapređenje ostvarivanja prava i sloboda najvažniji cilj MUP-a i Vlade Srbije.

Stefanović danas u parlamentu obrazlaže Predlog zakona o policiji, kao i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o javnom redu i miru.

On obrazlaže i predloge zakona o strancima, o azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, o nacionalnom DNK registru, o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i dopune Zakona o državljanstvu.

Cilj tih dokumenata je, poručio je Stefnović, da se stvore uslovi za savremeno, demokratsko i efikasno institucionalno delovanje policije. Obrazlažući izmene Zakona o javnom redu i miru, Stefanović je istakao da su predviđene veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Tako će se onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniti novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 sati rada u javnom interesu, umesto kazne od 10.000 do 50.000 dinara, koja je važila do sada.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, predviđena novčana kazna je od 100.000 do 150.000 dinara ili kazna 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem propisu od 50.000 do 150.000 dinara.

Kada je reč o Zakonu o policiji, Stefanović je rekao da je predviđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala, a koja predstavlja osnov za uspostavljanje nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

Govoreći o izmenama Zakona o strancima, Stefanovih je naveo da se detaljnije i precizinije reguliše oblast legalnih migracija, uslovi i način apliciranja za vizu Srbije u inostranstvu, postupak provere po podnetom zahtevu, kao i odbijanje zahteva za vizu i odbijanje stranaca za ulazak u Srbiju.

- Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i građana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji - rekao je ministar.

Kako je dodao, uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika, gde BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP vrše terenske i bezbednosne provere po zahtevu za vizu.

Govoreći o Zakonu o azilu, ministar je rekao da azil kao pravo na boravak i zastitu može da se ostvari kroz dva obila zaštite - pravo na utočište za izbeglicu koji je zbog straha od progona napustio držvau porekla i supsidijarnu zaštitu za stranca koji je zemlju porekla napustio iz nekog drugog razloga, ali bi u slučaju povratka bio izložen nepravdi.

Izmenama Zakona o državljanstvu, građanima će biti omogućeno da uverenje o državljanstvu pribave bilo gde u Srbiji, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Obrazlažući Predlog zakona o DNK registru, Stefanović je naveo da je predivđeno uvođenje takvog registra za potrebe vođenje krivičnog postupka i rasvteljavanje krivičnih dela, kao i za utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih osoba.

- Identifikacija osoba po osnovu DNK veštačenja smatra se najefikasnijom tehnikom za identifikaciju osoba, a nezamenljiva je prilikom rasvetljavanja i dokazivanja nasiličkih krivičnih dela - podvukao je Stefanović.

Ministar je naveo i da će nacionalni DNK registar u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja zakona na snagu.

Stefanović je istakao i značaj Predloga zakon o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji, kako je rekao, unapređuje sistem vođenja i obrade podataka i evidencije, a u isto vreme obezbeđuje efikasno vođenje postupka u čiju se svrhu ti podaci i obrađuju.

Takođe, Stefanović je obrazložio i niz međunarodnih sporazuma. Poslanici su započeli načelan i jedinstve pretres o prvih 18 tačaka dnevnog reda, iz oblasti unutrašnjih poslova, a nakog toga će uslediti jedinstven pretres o ostalih 14 tačaka dnevnog reda.

#Bezbednost

#Nebojša Stefanović

'