AKTUELNO

On je govorio na tribini "Nasilje je ZLOčin - prijavi ga!".

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović izjavio je da nasilje prema ženama, čije razmere su više nego zabrinjavajuće, mora da naiđe na opštedruštvenu osudu i možemo da ga suzbijemo samo svakodnevnim zajedničkim delovanjem.

Na završnoj tribini "Nasilje je ZLOčin - prijavi ga!", koja je održana u Bačkoj Palanci u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", Mirović je naveo da je na nizu tih tribina, uz podršku pokrajinske vlade, više stotina žena u sedam vojvođanskih opština i gradova, edukovano o tome kako da se zaštiti od nasilja i ohrabreno da o njemu više ne ćuti.

On je, kako je saopšteno, kazao da tribine koje je organizovao Zavod za ravnopravnost polova, jesu iskorak, te da zbog toga taj poduhvat zaslužuje podršku.

Ipak, nasilje prema ženama čije razmere su, kako je Mirović naveo, više nego zabrinjavajuće, možemo definitivno da suzbijemo samo ako ovakav pristup pretvorimo u svakodnevno zajedničko delovanje.

-Da je to naše trajno opredeljenje potvrđuje i činjenica da je neposredno po formiranju Pokrajinske vlade jedan od zadataka novoformiranog Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova bio da obezbedi konsultantske podrške centrima za socijalni rad u rešavanju najsloženijih slučajeva nasilja u porodici - rekao je on.

Predsednik Pokrajinske vlade je još istakao da je vrlo značajno i to što je Skupština Srbije pre desetak dana donela novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa i privremeno udaljavanje nasilnika iz kuće i zabranu kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja. Istovremeno, definisan je i zakonski okvir za koordiniran rad i saradnju javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad na sprečavanju nasilja.

Č.N.

#Igor Mirović

#Nasilje

#Žena

'