AKTUELNO

Zbog pada obuhvata vakcinacije povampirene zaboravljene bolesti.

Alarmantno! Nakon malih boginja i velikog kašlja, Srbiji preti epidemija difterije!

Dr Radmilo Petrović, čuveni epidemiolog, upozorava da je pred vratima Srbije difterija, smrtonosna bolest koju izaziva bacil Korinebakterium difteriae!

Kako kaže dr Petrović, uočeno je da su roditelji u prethodnom periodu, osim MMR vakcine, zaobilazili i di-te-per vakcinu, protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Petrovićeve reči potvrđuju i dostupni podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“. Naime, tokom 2016. obuhvat revakcinacije di-te-per-om je bio 88,7 odsto, što je manje od minimuma neophodnog za zaštitu od pojave difterije. Obuhvat vakcinacije, prema rečima dr Petrovića, ne sme da padne na manje od 90 odsto.

- Difterija je kod nas bila zaboravljena bolest. U našoj zemlji se javljala do 1960. godine, a potom je iskorenjena vakcinacijom. Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije navode da bi 90 odsto stanovništva moralo da bude vakcinisano kako se bolest ne bi ponovo pojavila. Kao što smo videli na primeru epidemije morbila, koja sada vlada u Srbiji, generalno je pao obuhvat vakcinacije iz obaveznog kalendara vakcinacije - kaže dr Petrović.

Prema njegovim rečima, di-te-per vakcina pronađena je 1927. godine, u Srbiji se primenjuje od 1930. godine i njen sastav je sada potpuno isti kakav je tada bio.

- Ona daje visok imunitet, koji nas štiti čitavu deceniju. Inače, difterija je prenosi putem vazduha, kapljičnim putem. Širi se kao respiratorna infekcija, a postojala je mogućnost da se prenosi i prljavim rukama. Poslednja sam generacija lekara koji su, dok su još bili na studijama, videli difteriju u Srbiji. Veoma je teška bolest i od nje se puno umiralo. Vakcine su potpuno bezopasne, što se pokazalo u prethodnih 80 godina - objašnjava on.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, takođe apeluje na roditelje da se ne igraju, već da vakcinišu decu.

- Difterija je izuzetno teška i ozbiljna bolest. Neki oblici difterije su toliko dramatični da deca uopšte ne mogu da uzmu vazduh. Moguća je difterija i drugih organa - oka, ždrela, vulve... - objašnjava taj stručnjak i dodaje da difteriju prate i brojne komplikacije, poput zapaljenja srčanog mišića, oštećenja funkcije bubrega, kao i nervnih komplikacija, koje se manifestuju paralizom nerava.

Pročitajte još: Otvorena Očna banka na VMA, uskoro transplantacije rožnjace! VULIN: Ovo je odlična vest za sve građane Srbije!

#Epidemija

#Srbija

#Vakcina

#difterija

'