AKTUELNO

Sve saobraćajnice i glavni putni pravci u Beogradu su očišćeni i prohodni, rekao je danas vd gradskog sekretara za poslove odbrane i vanrednih situacija Darko Glavaš, koji je obišao grad jednim od kamiona za čišćenje snega.

On je rekao da predstoji posao na održavanju trenutnog stanja, da ne bi došlo do poledice u kasnim večernjim satima, zbog očekivanog pada temperature.

- Zimska služba ima dovoljno vozila, nabavljena je dovoljna količina soli, kompletna mehanizacija je uključena i ne očekujemo za sad bilo kakve problem - rekao je Glavaš ekipi Tanjuga, koja je zajedno s njim proveravala kakvo je stanje puteva i ulica u glavnom gradu.

On je dodao da je u pogonu 196 kamiona za transport soli, 28 malih kamiona za prevoz alata i materijala, 60 radnih mašina i da su svi u službi čišćenja i pravovremenog, ali pre svega, "preventivnog održavanja puteva":

- U PUNOJ SMO koordinaciji sa Beograd putom i gradskim komunalnim preduzećima - Gradska čistoća, Zelenilo, Parking servis, Vodovod i kanalizacija. Zaposleni rade 12 do 16 sati na terenu, a četvrti stepen angažovanja trajaće dok ne prestane hladni talas.

Kao nepovoljnu činjenicu on ističe najavljeni dodatni pad temperature, posebno u četvrtak kada se predviđa -18 stepeni ispod nule i ledenu kišu u petak koja stvara pokoricu pri tlu i gde ni so, već samo rastvor može da deluje.

Kada je reč o rubnim beogradskim opštinama i predgrađima, Glavaš navodi da službe "Beograd puta" dobro obavljaju svoje zadatke, dok, takođe i opštine imaju obavezu da stave u pogon svoje službe kao i podizvođače kako bi se situacija držala pod kontrolom.

On je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na stanje na putevima i da prate i poštuju uputstva nadležnih.

- Na velikom minusu su i veći izazovi, posebno jer je u saobraćaju nešto veći broj vozila prisutan. Neka vozila nisu bila pripremljena zbog nedostatka zimskih pneumatika i neprilagođene brzine - kaže Glavaš.

On apeluje i na pešake da se "učine što vidljiivijim" u ovim zimskim danima kako bi vozači mogli da ih uoče i pravovremeno reaguju, jer kočioni sistemi deluju u otežanim uslovima.

#Darko Glavaš

#Sneg

#Stanje na putevima

'