AKTUELNO

Sneg pada bez prestanka već 22 časa.

Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš rekao je za emisiju „011“ Televizije Pink da se već nekoliko dana nalaze u pojačanom stepenu angažovanja, imajući u vidu da su padavine počele pre 22 časa.

- Trebalo je adekvatno pripremiti sve baze zimske službe, dovesti dovoljne količine soli i svih agregata koji su neophodni za rad na ulicama. Mi se u ovom momentu nalazimo u četvrtom stepenu angažovanja Beograd puta – istakao je Glavaš.

Foto: Printscreen

On je objasnio da ima pet stepeni angažovanja konkretno za Beograd put, što znači od nultog stepena, kada nema aktivnosti do petog stepena, kada se praktično sve što se ima u preduzeću stavlja na raspolaganje sugrađanima.

- Ceo komunalni sistem mora da radi zajednički i da se dopunjuje, tako da se uz Beograd put na našim ulicama nalaze i ekipe Parking servisa, ekipe Beogradskog vodovoda i kanalizacije, Gradske čistoće i Zelenila Beograd. Kada se sve to sabere to je negde oko hiljadu i 300 radnika koji su na raspolaganju sugrađanima – dodao je Glavaž.

Foto: Printscreen

Kako kaže na terenu je 160 kamiona, 63 multifunkcionalna vozila i 50 radnih mašina, a ima i još resursa koji se čuvaju za peti stepen angažovanja.

- Specifična je situacija, izuzetno je veliki minus, ledeni su dani i sneg bez prestanka pada 22 časa. Povećan broj putničkih vozila nam smanjuje prolazak kamiona – objašnjava Glavaš.

On je apelovao građane da ne koriste tramvajske šine za parkiranje i da ne koriste pešačke prelaze, autobuska stajališta i tramvajske šine za bilo kakvo zaustavljanje.

Foto: Printscreen

- Najava je da ćemo imati padavine do podneva, sutra, što znači da ćemo imati više od 30 sati padavina u kontinuitetu. Već je sada palo više snega nego što je bilo najavljeno. Ono što nas očekuje je dalji pad temperature, ali i dalji pad temperature.

Po njegovim rečima sreda je najavljena kao najhladniji dan, a u petak nas očekuje ledena kiša.

- To je potencijalno izuzetno opasna pojava. Apelujem da svi vozači prilagode brzinu uslovima puta i postavljenoj signalizaciji – istakao je Glavaš.

Pročitajte još: UPOZORENJE AMSS: Zbog snega saobraćaj se odvija usporeno i otežano

#Beograd

#Darko Glavaš

#Emisija 011

'