AKTUELNO

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Radovi na Dunavskom koridoru odvijaju se i brže od planiranog. Do kraja godine biće završeno i pušteno u saobraćaj 21 kilometar do Požarevca, koji će time biti priključen na mrežu auto-puteva, kao i 11 kilometara od Velikog Gradišta do Golupca. U septembru naredne godine biće završen ceo Dunavski koridor, dug 68 kilometara, i to godinu i po dana pre roka", istakao je Vesić u izjavi za TV Kurir.

On je zahvalio izvođačima, kineskoj kompaniji Šangdong, kao i svim domaćim podizvođačima, koji, kako je rekao, rade odlično svoj posao, zbog čega će put i biti završen značajno pre prvobitnog plana.

Ministar je istakao da će sa Duanvskim koridorom Veliko Gradište, Srebrno jezero i, zapravo, celo Braničevo biti preporođeno.

Foto: Predrag Mitić

"To će omogućiti nove investicije, razvoj lokalnih biznisa i turizma, više radnih mesta i boli život građanima", dodao je Vesić.

Naveo je i da se nastavlja sa projektovanjem Dunavskog koridora Donjem Milanovcu i Brzoj Palanci a potom dalje prema Negotinu.

Takođe, napomenuo je da bi uskoro trebalo da počne i projektovanje mosta kod Bele Crkve tamo gde je danas skela, koji će povezati južni Banat i Braničevo.

"To će značiti razvoj južnog Banata, koji je, kao i ceo taj deo Vojvodine dugo bio zapostavljen. Sa izgradnjom auto-puta od Beograda ka Vršcu i obnovom pruge kroz Banat, taj kraj Srbije potpuno će se povezati", rekao je Vesić.

Ukazao je da na Dunavu, između Banata i Braničeva, od Beograda do Kladova, osim mosta koji povezuje Kovin i Smederevo, drugog mosta – nema.

"Moramo da imamo više mostova na Dunavu a ovaj budući most kod Bele Crkve nije značajan samo za Srbiju već i za Rumuniju", rekao je ministar Vesić.